Crna kronika

Spašena posada s potonule jedrilice

Pomorska policija

U koordiniranoj akciji sinoć je pedeset minuta nakon ponoći sa strane jedrilice koja je potonula zbog izbijanja požara u međunarodnim morskim vodama, nedaleko hrvatskih teritorijalnih voda spašeno troje brodolomaca.

Naime, nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka), jučer u 17.26 sati zaprimila je poziv u pomoć sa jedrilice koja se već nalazila u međunarodnim morskim vodama, ali bez podataka o točnoj poziciji na moru, stoga je Središnjica pokrenula akciju traganja i spašavanja te su u pripravnost stavljena plovila nadležnih lučkih kapetanija iz Dubrovnika, Splita i Zadra, kao i plovilo Pomorske policije Zadar, kako bi krenuli u akciju spašavanja čim se utvrdi točna pozicija plovila.

Posada jedrilice je putem GSM-uređaja bila nedostupna te su odaslani pozivi za pomoć u traganju putem obalnih radio-postaja u Bariju, Dubrovniku i Splitu prema svim plovilima u relativnoj blizini.

Djelatnici Središnjice provjerom su utvrdili da je poziv upućen sa jedrilice „Sundara“ dužine 34 metra, drvene građe u vlasništvu američkoga državljanina, koja vije zastavu Maršalskih otoka i koja je isplovila 16. siječnja u 5.30 sati iz Šibenika prema Turskoj, s tri člana posade, od kojih je jedan hrvatski, a druga dva su turski državljani.

MRCC Rijeka u 19.39 sati zaprimila je ponovljeni poziv u pomoć (Cospas – Sarsat Distress Alert) ovaj puta sa pozicijom pogibelji prema kojoj se odmah preusmjeravaju putnički brod „AF Marina“ i trgovački brod „Aliaga“ koji na poziciju pristiže za sat i pol i preuzima trojicu brodolomaca sa gumene brodice na palubu.

U koordinaciji sa Pomorskom policijom utvrđeno je kako su članovi havarirane jedrilice uspjeli dojaviti vlasniku u Tursku o požaru, te su ujedno uputili poziv u pomoć prema Središnjici, i prekrcali se na pomoćnu gumenu brodicu sa koje su i spašeni.

Na poziciju pronalaska brodolomaca u 00.50 sati pristiglo je plovilo „Sv. Mihovil“, Pomorske policije Dubrovnik, trojica brodolomaca preuzeta su sa trgovačkoga broda „Aliaga“ te su prevezeni u Dubrovnik, gdje je jednome turskom državljaninu pružena medicinska pomoć zbog poteškoća uzrokovanih udisanjem dima.

MRCC Rijeka u koordinaciji sa Obalnom stražom na poziciju potonuća američke jedrilice jutros je upućen zrakoplov, te je ustanovljeno kako nema onečišćenja mora.

Djelatnici Lučke kapetanije Dubrovnik i Pomorske policije provode istražne radnje o uzrocima ove pomorske nesreće.

 

 

Priopćenje Policijske uprave:

Noćas oko 00.50 sati, na granici teritorijalnog mora RH u visini otoka Mljeta, s turskog teretnog broda, prebačena su tri člana posade jedne strane jahte na plovilo Postaje pomorske policije Dubrovnik.
Naime, radi se o dvojici državljana Turske i jednom hrvatskom državljaninu, koji su zbog požara na jahti, uputili poziv za pomoć prema Nacionalnoj središnjici za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka).

U vrijeme dojave najbliže poziciji sa koje je upućen poziv u pomoć, nalazio se turski teretni brod koji je upućen prema poziciji gdje su sa pomoćnog plovila jahte prekrcali trojicu članova posade. Potom ih je na granici teritorijalnog mora RH, preuzela posada policijskog plovila i prevezla u Dubrovnik, gdje je jedan od članova posade zatražio liječničku pomoć.

U suradnji sa službenicima Lučke kapetanije Dubrovnik radi se na utvrđivanju okolnosti havarije koja se dogodila na spomenutom plovilu u međunarodnim vodama.

Pročitajte još

PRIPAZITE NA ROMANTIČNE PREVARE Predstavila se kao izbjeglica iz Sirije i pokrala 64-godišnjaka

Dulist

PONEDJELJAK NA CESTAMA U tri prometne nesreće teško ozlijeđene četiri osobe

Dulist

PROMETNA NESREĆA Sudar automobila i motocikla, ima ozlijeđenih

Dulist