Aktualno

Solarne čelije stižu u selo Do

Najkasnije do 1. lipnja trebao zaživjeti projekt elektrifikacije sela Do na Šipanu, jedinog sela na dubrovačkom području bez struje.

Tri obitelji sela Do -Stjepović, Matić i Surjan tako će dobiti toliko željenu i čekanu struju i to putem solarnih čelija. Kako je istaknula pročelnica za komunalne poslove Antia Burić uskoro se kreće s raspisivanje natječaja za izvoditelja radova, dok su novci i projektna dokumentacija osigurani – 550 tisuća kuna osigurao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ostatak do milijun kuna osigurati Grad Dubrovnik iz proračuna.

Prema riječima zamjenika gradonačelnik Nika Šalje ugradnja solarnih čelija pionirski je projekt na ovom našem području, a poslužit će zasigurno i kao pilot projekt. No, naglasio je kako ovo ne znači da će Elektrojug Dubrovnik i HEP odustali od elektrifikacije tog područja. Na tome su inzistirali i sami vlasnici budući da je ovdje riječ o alternativnom sustavu koji zahtijeva i korištenje agregata, izmjenu baterija… što nije ekvivalent klasičnom napajanju.

Prisjetimo se kako je prije točno dvije godine – 23. siječnja 2010. godine selo Do na otoku Šipanu posjetio sam gradonačelnik Andro Vlahušić u pratnji Šipanke Olge Muratti, predsjednice Gradskog vijeća.

Tada su iz gradske uprave obavijestili kako su nakon brojnih obećanja tijekom svih godina mještani Dola izgubili vjeru da će ikada ugledati svjetlo u svome selu. Gradonačelnik je tada obećao riješiti ovaj više desetljetni problem te tom prigodom nazvao predstavnike HEP-a i dogovorio sljedeće:

HEP će osigurati električne kablove i trafostanicu, a Grad će riješiti imovinsko-pravne odnose i građevinske radove koji uključuju polaganje električnih kablova i asfaltirati dio ceste do sela. Gradonačelnik je istaknuo kao cilj rješavanje problema u narednih šest mjeseci.

Pročitajte još

POČELA IZBORNA ŠUTNJA Kazne za prekršitelje do pola milijuna kuna

Dulist

OSMI LET TJEDNO ZA NEW YORK United Airlines povećava broj letova prema Dubrovniku!

Dulist

ODLIČNE VIJESTI Lapadska škola dobila Snoezelen sobu za djecu s teškoćama u razvoju!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija