Kultura

Sokol grad domaćin završnice ‘The Best in Heritage’

Sokol grad domaćin završnice 'The Best in Heritage'

U organizaciji Muzeja i galerija Konavala u nedjelju 1. listopada 2017. upriličen je White Council, završni skup međunarodne konferencije The best in heritage. White Council je neformalni zaključni događaj koji ima za zadatak kapitalizirati najbolje primjere konferencije te afirmirati trendove i struje u baštinskim praksama.

Radni dio programa održao se u Kući od oružja u Sokol gradu gdje su središnji odbor konferencije, moderatori i prošlogodišnji pobjednici ukrstili svoje zaključke kako bi doprinijeli izvrsnosti muzejskih praksi te kapitalizirali inovativne trendove unutar kojih se razvijaju nastojanja muzeja i baštinskih programa u cijelom svijetu. Moderator diskursa bio je predsjednik odbora konferencije John Sell, izvršni dopredsjednik Europa Nostre, predsjedatelj nacionalnih udruženja za očuvanje baštine prema engleskom zakonu (Committee of National Amenity Societies) i presjedavatelj Historic Environment Foruma za Englesku. U diskursu su sudjelovali visoki predstavnici baštinskih organizacija:

  • Tomislav Šola, glavni organizator konferencije
  • Wim de Vos, član odbora The best in heritage, trenutno predstavnik Ministarstva kulture Belgije
  • Carl Depauw, ravnatelj Muzeja umjetnosti u Antwerpenu
  • Sneška Quaedvlieg Mihailovic, glavna tajnica Europe Nostre
  • An Laishun, potpresjednik međunarodnog ICOM udruženja i predsjednik ICOM Kina
  • Catherine Antomarchi, ICCROM
  • Amelia Wong, predstavnica Getty/ Američki savez muzeja
  • Alex Palin, predstavnik izi.TRAVEL-a
  • David Fleming, ravnatelj muzeja u Liverpool-u, predsjednik Udruženja muzeja Velike Britanije
  • Viv Golding, predsjednica ICOM-ICME
  • Javier Jimendez, predstavnik Lord Cultural Resources
  • Joost van der Spek, predstavnik Thinker imagineers

Predstavnica Ministarstva kulture Anuška Deranja Crnokić izrazila je svojim prisustvom podršku krovne institucije u kulturi RH.

Nakon radnog dijela skupa organizirano je razgledavanje konavoske spomeničke baštine. Uz Sokol grad gostima je predstavljen kompleks Mlinica i stupa rijeke Ljute koji su obnovljeni također dobrotom Društva prijatelja dubrovačke starine. Mlinari Ivo Đivanović i Jako Pišta prezentirali su rad mlinova za brašno, mlina za ulje te rad stupe. Nakon obilaska kompleksa program je završen u Zavičajnom muzeju Konavala sa stručnim vodstvom i prezentacijom proizvodnje svile.

U organizaciji White councila Muzejima i galerijama Konavala pomogli su Društvo prijatelja dubrovačkih starina omogućivši održavanje radnog dijela skupa na Sokol gradu te turistička agencija Adriatic DMC iz Dubrovnika čijom dobrotom je organiziran cijeli izlet. U iščekivanju The Best in Heritage 2018. nadamo se da će White Council u Konavlima postati trajna stručna platforma iz koje će se kapitalizirati smjernice za budućnost.

Pročitajte još

[FOTO] TEA PEROVIĆ PREDSTAVILA KNJIGU Snaga vjere, ljubavi i brige majke za svoje kćeri

Naša akademska slikarica Jasmina Runje izlaže na skupnoj izložbi u Kastvu

Dulist

NOVO GOSTOVANJE U TEATRU Komedija ‘Agencija za sreću’ Teatra Gavran

Dulist