Zanimljivosti

SMARAGDNI ECO FILM FESTIVAL 16. izdanje otvara se na Korčuli!

korcula 5

Smaragdni Eco Film Festival započet će svoje 16. izdanje, posvećeno morsko svijetu, na Korčuli. Festival je organiziran od strane Ekološke kulturne scene iz Hrvatske Kostajnice.

Tako će ovaj festival filmova bez ugljičnog otiska započeti 26. rujna iz Vele Luke te će u nekoliko dana festivalski međunarodni tim će posjetiti osim Vele Luke i Blato, Žrnovo, te će završnica biti 29.9. u Korčuli – prenosi Filmska pismenost.

– Ove godine smo izabrali 62 filma u tri kategorije koje je ocijenio naš međunarodni filmski žiri. To su filmovi koji bude ekološku svijest i educiraju publiku kako zaštititi okoliš i sačuvati Zemlju na kojoj živimo – kaže organizator i selektor festivala Daniel Pavlić.

Festival je posjetio mnoštvo gradova u Hrvatskoj, a svake godine je u drugom gradu. Na taj način se širi ideja, ali i edukacija o ekologiji.

– Na poziv Turističke zajednice Korčule ove godine osim službenog dijela festivala i projekcija, za mlade smo pripremili filmske radionice ‘Digital generation’ koje ćemo provesti u nekoliko škola. Na taj način potičemo filmsku kreativnost djece i mladih, te smo jedan kotačić u cjelokupnoj ideju filmskog opismenjavanja mladih i djece u Hrvatskoj – objašnjava redatelj Branko Ištvančić iz udruge Artizana koja je partner festivala već nekoliko godina.

Vizual filmskih radionica je napravio Daniel Borojević, dok je za 16. izdanje SEFF-a izradio Danijel Žeželj. Kako Smaragdni eco film festival svake godine ima svog promotora, kuma festivala, ove godine je pripala glumcu Nikši Kušelju.

– Ova ekološka priča opstaje već 16 godina. Citirajući velikog Jacqua Cousteaua koji je najbolje dijagnozirao stanje riječima ‘Kroz većinu povijesti čovjek se morao boriti protiv prirode da bi preživio, tek u ovom stoljeću počinje shvaćati kako je potrebno da je zaštiti da bi preživio’, pridružujem se i podržavam ideju ovog festivala – kaže kum Nikša Kušelj.

Osim filmskih, kreativnih i fotografskih radionica za djecu i mlade, te projekcija, festivalski tim će na Korčuli predstaviti izložbu polaroida umjetnika Roberta Sironia iz Umaga.

Kako piše Filmska pismenost SEFF će nakon službenog održavanja na Korčuli, predstaviti pobjedničke filmove krajem studenoga 2023. godine u Zagrebu. Izložba je dosad bila prikazana na nekoliko posljednjih izdanja festivala u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, te u Sisku i Hrvatskoj Kostajnici.

Pročitajte još

NA ŠIPANU Treća međunarodna radionica o očuvanju kulturne i prirodne baštine

Dulist

[FOTO] ‘BLUE STEM’ Znanstvenici Instituta Ruđer Bošković podučavali osnovnoškolce

Dulist

Zagrebačka banka uvodi veliku novost za građane

Dulist