Aktualno

SLUŽBENO ‘Pripremamo se za prihvat tri do pet tisuća izbjeglica’

SLUŽBENO 'Pripremamo se za prihvat tri do pet tisuća izbjeglica'

Glasnogovornik Stožera za zaštitu i spašavanje dubrovačko-neretvanske županije Goran Cvjetinović rekao je u petak u Dubrovniku kako su na jugu Hrvatske u tijeku pripreme za eventualni prihvat tri do pet tisuća izbjeglica ukoliko se oni odluče za tzv. ”južnu rutu”.
Kako je istaknuo Cvjetinović u tijeku su logističke pripreme kako eventualni izbjeglički val ne bi dočekali nespremni.
”Mi pokušavamo napraviti logističku pripremu za tri do pet tisuća izbjeglica dnevno. Oni ne žele u Hrvatskoj ostati nego ići u zapadnu Europu. Ovdje bi ostajali do 48 sati”, rekao je Cvjetinović te dodao kako će Stožer imati informaciju o kretanju izbjeglica iz Grčke barem 48 sati ranije.
Istaknuo je kako postoje naznake iz više izvora, a među ostalim i na internet stranicama na kojima se dopisuju izbjeglice kako bi u slučaju da mađarske granice ostanu zatvorene oni mogli uputiti tzv. ”južnom rutom” iz Grčke.
”Postoji nekoliko varijanti. Imamo informacije kako sami migranti razmatraju da se u slučaju lošeg vremena i nastavka blokade granice u Mađarskoj, kao i nastavka ove situacija na hrvatsko-srpskoj granici spuste na donju trasu. U Grčkoj ih trenutno trenutno ima 2.2 milijuna, a južna ruta ide dalje preko Albanije, Crne Gore i u Hrvatsku. Mogli bi ulaziti na graničnim prijelazima u Konavlima, a druga varijanta je da će ići na Neretvu”, rekao je Cvjetinović.
Istaknuo je i kako je u tijeku prebrojavanje kapaciteta za prihvat, te istaknuo kako se u prvom redu razmatraju vojni objekti u Konavlima, odnosno na Prevlaci, ali i u Neretvi, kao i na drugim mjestima u županiji.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist