Grad

SLUŽBENO JE Nada Medović imenovana povjerenicom Vlade za Dubrovnik

SLUŽBENO JE Nada Medović imenovana povjerenicom Vlade za Dubrovnik

Nakon što je na otvorenom dijelu sjednice Vlada razriješila Gradsko vijeće i gradonačelnika, na zatvorenom dijelu sjednice za povjerenicu je imenovana Nada Medović kako je DuList eksluzivno jutros donio.

Plaća ili naknada
U gradskim kuloarima ime njezina supruga Zdenka Medovića kao potencijalnog povjerenika spominjalo se već tjednima iako je on sam odbijao takvu mogućnost. S njezinim imenovanjem nastavila se praksa povjerenika, odnosno povjerenica iz redova gradske administracije s kojima se ne zasniva radni odnos već dobivaju naknadu za rad, što je na kraju krajeva i jeftinije.
Novac kojim se plaćaju povjerenici dolazi iz dubrovačkog proračuna, a obručunava se na sljedeći način: ako se posao obavlja profesionalno odnosno stupa se u radni odnos, plaća se računa kao osnovica za obračun plaće državnih službenika i namještenika koja iznosi 5.211,02 kuna bruto a potom se množi s koeficijentom koji ovisi o veličini jedinice lokalne samouprave. Taj je koeficijent za Dubrovnik 2,7 (s obzirom na broj stanovnika) što znači da bi plaća bila oko 14 tisuća kuna bruto.
No, u slučaju Nade Medović koja je zaposlenica gradske uprave ona će dobiti tek 30 posto od tog iznosa, odnosno naknadu za obavljanje posla povjerenice.

Ovlasti povjerenice
Zbog neizglasavanja proračuna i Odluke o privremenom financiranju do 31. prosinca (2016.) Vlada istodobno raspušta Gradsko vijeće i gradonačelnika i na ‘njihovo mjesto’ do provođenja izbora dovodi povjerenika/cu. S obzirom kako je riječ o kalendarski izbornoj godini neće se održati prijevremeni izbori već redovni u svibnju 2017. godine.
– Dužnost povjerenika privremenog je karaktera te je temeljno vezana uz osiguravanje funkcioniranja jedinice lokalne samouprave u uvjetima u kojima je zapravo redovno funkcioniranje onemogućeno – napominuli su svojedobno iz Ministarstva uprave.
Povjerenik ne može dijeliti otkaze, kao ni mijenjati ili donositi proračun ili raspolagati imovinom ‘osim ako je to nužno za izvršenje ranije preuzetih obveza ili dovršenja ranije započetih poslova’.
Drugim riječima, novih ugovornih odnosa nema, ali ispunjavaju se sve ranije preuzete obveze Grada.
Inače, osim za Dubrovnik Vlada je imenovala povjerenike i za Grad Daruvar, Sinj, Varaždinske Toplice, te Općine Ferdinandovac, Kolan, Lanišće, Milnu, Sikirevce, Štitar, Veliku Kopanicu te Višnjan – Visignano.

Franković usporedio Vlahušića s Acom Apolonijem

O imenovanju Nade Medović na Facebooku se osvrnuo i predsjednik dubrovačkog HDZ-a i sada već bivši predsjednik Gradkosg vijeća, Mato Franković.

– Ovim putem želim se osvrnuti i na pogrdni naziv koji je upotrijebio, sada već bivši gradonačelnik Dubrovnika. Nazvati povjerenika Vlade Republike Hrvatske raznim imenima i aludirati da je to oktroirani (silom nametnuti) namjesnik je krajnje uvredljivo za građane koji poštuju zakone zemlje u kojoj žive.
Povjerenik je posljedica nepovjerenja izglasanog Vama gosp. Vlahušić, kao osobi koja nema kredibilitet za vođenje Grada. Jedna pravomoćna presuda za zlouporabu položaja i ovlasti te možebitne optužnice za aferu Revelin i aferu Lazareti, svakoj bi imalo časnoj osobi bile dovoljne da se povuče iz političkog života.
Za bivšeg gradonačelnika zakon koji priječi kandidiranje na izborima osuđenim osobama je napad na njega samog, koji nije i ne vidi smisao zakona – zaustavit korumpirane političare da raspolažu novcima građana. I opet na kraju ne poštuje odluku Vlade Republike Hrvatske već povjerenika uspoređujete s nametnutim tuđincem, koji je svrgnuo kneza i ukinio Republiku.Ja bih Vas podsjetio na jednog drugog lika koji je zanemario zakone Republike Hrvatske i pokušao uspostaviti ”Dubrovačku republiku”, a zvao se Aco Apolonio – naveo je Franković.

Pročitajte još

Dva nova kombija u Libertasu

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Andro Vidak na Orsuli je ostavio četiri apartmana! Ima nove velike planove za taj gradski park!

Barbara Đurasović

UŽIVO OD 10 SATI Pratite otvaranje ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist