Kultura

Slikovnica o medijskoj pismenosti predstavljena u Saloči od zrcala

PredstavljanjeSlikovniceNijeStravaProvestiDanBezEkrana18

‘Nije strava provesti dan bez ekrana’ je slikovnica u kojoj se uči o medijskoj pismenosti, a namijenjena je djeci od četiri do sedam godina. Nastala je u suradnji Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika, Sveučilišta u Dubrovniku, Dječjih vrtića Dubrovnik te Dječjeg vrtića Pčelica. Predstavljena je u utorak, 7. veljače u Saloči od zrcala u sklopu obilježavanja Dana sigurnijeg Interneta 2023.

Naime, svake godine drugog utorka u veljači tisuće ljudi diljem svijeta se udruže kako bi sudjelovali u događajima i aktivnostima kojima žele podići svijest o sigurnosnim problemima na Internetu.

Tomo Sjekavica, Nikolina Potrebica, Alma Džanović Mateljan i Severina Hađija ispričali su kako su lani došli na ideju za slikovnicom kroz koju bi djecu učili o medijskoj pismenosti, a kojoj je prethodila bojanka (e)odrastanje, realizirana prije dvije godine. Tekst za slikovnicu napisale su Alma Džanović Mateljan, mag.rehab.educ., edukacijska rehabilitatorica iz Dječjih vrtića Dubrovnik i Severina Hađija, mag.psych., psihologinja iz Dječjeg vrtića Pčelica. One su sa stručne strane ispričale posjetiteljima proces nastanka slikovnice te su upozorile prisutne roditelje na probleme koje kod djece može uzrokovati prekomjerno korištenje ekrana.

Na kraju slikovnice napisane su i dodatne smjernice za pravilno korištenje ekrana u ranoj dobi. Sudionicima se obratila i akademska slikarica Dubravka Tullio, koja je napravila ilustracije za slikovnicu.

Za grafičko oblikovanje i dizajn zaslužan je Božo Prlenda, a za lekturu Nikolina Kuraica. Na kraju je odgajateljica iz DV Pčelica Nikolina Gjaja, okružena djecom, pročitala slikovnicu i zapitala roditelje kad su i oni sami proveli dan bez ekrana. Djeca su im dala ideje na koje načine zajedno mogu provesti dan bez ekrana – u igri i učenju novih vještina.

Slikovnica je nastala u sklopu kontinuiranog projekta (e)odrastanje kojeg zadnje dvije godine Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika provodi u suradnji sa Sveučilištem u Dubrovniku, Dječjim vrtićima Dubrovnik i Dječjim vrtićem Pčelica kroz niz aktivnosti (predavanja, radionica, anketa) za djecu, roditelje, odgojitelje i učitelje. Izrada i tisak slikovnice je omogućen kroz Program javnih potreba u tehničkoj kulturi Grada Dubrovnika.

Predstavljanje slikovnice organizirali su Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika, Sveučilište u Dubrovniku, Dječji vrtići Dubrovnik, Dječji vrtić Pčelica u suradnji s Dubrovačkim knjižnicama.

Pročitajte još

IVANA MARIJA VIDOVIĆ Ocjenjivala mlade talente u Italiji

Dulist

[FOTO] SJAJAN KONCERT Lang-Lessing: Dubrovačke ljetne igre trebaju biti ponosne

Dulist

75. IGRE Jazz senzacija oduševila publiku na Lovrjencu

Dulist