Kultura

Ovaj četvrtak poslušajte predavanje ‘Konavoska nošnja u perspektivi Jelke Miš’

Muzeji i galerije Konavala pozivaju na predavanje “Konavoska nošnja u perspektivi Jelke Miš” koje će se održati u četvrtak, 9. veljače u 18 sati u Zavičajnom muzeju Konavala.
-Jelka Miš, velika poznavateljica nošnji i vezova šireg područja, djelovala je u vremenu kada je konavoska nošnja bila u svom najvećem bogatstvu. Prelazak stoljeća vrijeme je u kojem se već napustilo starinsko odijelo, a polako se napušta i šarenilo nošnje i ukrasa te se pokreće silazak u akromatsko. Drugim riječima, modra boja postaje crna, zelena polako nestaje, nestaju zlatni ukrasi, vrpce i trake, muškarci više ne nose oružje za pasom… Jelka za vrijeme svog života svjedoči promjenama koje se odvijaju i konzervira način oblačenja Konavoki i Konavljana u lutkama koje izrađuje. Na njenim je lutkama svaki pojedini dio nošnje ručno izrađen zadržavajući tehniku koja se koristila u to vrijeme za izradu odjevnih predmeta. Iz njenih zapisa, lutaka i odnosa prema konavoskoj nošnji putem fotodokumentacije pokušat će se dati kompletna slika svega što je bila konavoska nošnja u svom najraskošnijem izdanju, navode iz Muzeja.
Foto: Muzeji i galerije Konavle

Pročitajte još

U KONAVLIMA Gostujuća izložba Arheološkog muzeja Zadar ‘Nin i novac’

Dulist

U LAZARETIMA Predavanje ‘Školovanje žena u Dubrovniku od 1876. do 1920. godine’

Dulist

PROSVJED ZA VEĆI KOEFICIJENT Dubrovački slobodni umjetnici dali podršku kolegama u Zagrebu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija