Kultura

SLAVNI AMSTERDAMSKI ANSAMBL Camerata RCO dolazi u Knežev dvor

igre camerata RCO

Camerata RCO, mješoviti gudačko-puhački sastav koji čine članovi slavnog amsterdamskog Kraljevskog Concertgebouw orkestra (RCO), na 74. Dubrovačkim ljetnim igrama nastupit će u petak, 18. kolovoza u atriju Kneževa dvora u 21:30, izvodeći skladbe Nina Rote i Johannesa Brahmsa.

Koncert će otvoriti Nonet slavnog talijanskog skladatelja Nina Rote. Kroz pet stavaka ove opsežne skladbe, Rota iznosi raznolika kontrastna raspoloženja – bezbrižnost, melodramu, šaljivost i mahnitost, uz zahtjeve za virtuoznošću. Ovaj poznati skladatelj 20. stoljeća dao je veliki doprinost filmskoj glazbi, skladao je za oko 150 filmova, među kojima se ističe njegova glazba iz filmova Kum i Kum II Francisa Forda Coppole za koju je osvojiio svjetske nagrade Grammy i Oscar. Sljedeća, ujedno i posljednja skladba večeri bit će Serenada br. 1 u D-duru, op. 11 njemačkog skladatelja i pijanista Johannesa Brahmsa. Ova skladba Brahmsov je naklon Mozartu, Haydnu, Beethovenu i Schubertu propušten kroz romantički filter i prošireni harmonijski jezik.

Camerata RCO poznata je po izvođenju komorne glazbe u različitim postavama, od dua do manjeg komornog orkestra, a osobito njeguju klasični i romantični repertoar za puhačke i gudačke instrumente kao i aktivan odnos sa živućim skladateljima. Hvaljen od strane The New York Timesa za „toplu, blistavu izvedbu“, ansambl uživa izniman ugled u Nizozemskoj i drugdje te u sezoni održi pedesetak koncerata u različitim glazbenim prijestolnicama. Njihova rastuća diskografija, u izdanju kuće Gutman Records, među ostalim sadrži djela Corellija, Mozarta, Mendelssohna, Mahlera, Brucknera i Ravela. Među njihovim zapaženijim nedavnim nastupima izdvajaju se koncerti s Barbarom Hannigan i Matthiasom Goerneom te debi u londonskom Wigmore Hallu.

Pročitajte još

POMAMA ZA ‘KAFETARIJOM’ Sve ulaznice rasprodane ili rezervirane, otvorena lista čekanja

Dulist

OTVARANJE IZLOŽBE I RADIONICA STRIPA U FLORI ‘Striptokok’ Davora Schunka

Dulist

KAPELA TRANSFORMIRANA U ROZARIJ SV. STJEPANA Nesvakidašnja izložba Dubravke Lošić u Labinu

Dulist