Kultura

Slavica Stojan priredila djelo ‘Dubrovnik ponovljen’ Jakete Palmotića Dionorića

U izdanju Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku objavljen je ‘Dubrovnik ponovljen’, pjesničko djelo Jakete Plamotića Dionorića, koje je priredila Slavica Stojan.

– Ovo poznato Palmotićevo djelo koje je u cjelini objavljeno davne 1878. godine, napisano je na hrvatskom jeziku, u formi klasičnog epa od dvadeset pjevanja (dvadeseto pjevanje je ostalo nedovršeno), kroz koja autor opisuje strahote Velike trešnje 6. travnja 1667, oporavak srušenog Dubrovnika, te diplomatska nastojanja, u kojima je i osobno sudjelovao, da se sačuva njegova sloboda.
Uočivši da je riječ o zanemarenom i zaboravljenom a jedinstvenom djelu, Slavica Stojan mu je posvetila svoj znanstveni interes. Dubrovnik ponovljen je sada opet objelodanjen, i to tako što je Stojan tekst dijelom prilagodila suvremenim pravopisnim načelima. Slijedeći njegovu naraciju, ali i uspoređujući je s povijesnim dokumentima, autorica u uvodnoj studiji nudi sveobuhvatnu analizu ovoga djela. Iščitavajući Dubrovnik ponovljen paralelno je istraživala fenomen Velike trešnje kroz različite serije arhiva Dubrovačke Republike.
Dubrovnik ponovljen unio je u hrvatsku književnost prostor europskog ‘istočnog pitanja’. Palmotić je prvi pisac koji obrađuje područje istočno od domicilnog prostora, prvi koji ga je u hrvatskoj književnosti još prije 350 godina geografski i topografski predočio i književno uobličio. Palmotićev uradak, do danas nedovoljno prepoznat kao umjetnički čin, posve je izuzetan kulturološki i literarni doprinos hrvatskoj književnosti. Iskazujući iskustvo stvarnosti kroz vlastiti pjesnički svijet, Dubrovnik ponovljen je najpotpuniji, najautentičniji i dramski najsnažniji književni doprinos dubrovačkoj historiografiji – istaknula je Vesna Miović.

Pročitajte još

U PONEDJELJAK Izložba minijatura u Narodnoj knjžnici Grad

Dulist

Dubrovnik u formi ‘autorske inventure’ velikog Tonka Jovića

Dulist

FOTO/VIDEO Želimir Puljić: ‘Hrvati ne smiju zaboraviti očinsku brigu Ivana Pavla II. u Domovinskom ratu’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija