Kultura

Slavica Stojan priredila djelo ‘Dubrovnik ponovljen’ Jakete Palmotića Dionorića

U izdanju Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku objavljen je ‘Dubrovnik ponovljen’, pjesničko djelo Jakete Plamotića Dionorića, koje je priredila Slavica Stojan.

– Ovo poznato Palmotićevo djelo koje je u cjelini objavljeno davne 1878. godine, napisano je na hrvatskom jeziku, u formi klasičnog epa od dvadeset pjevanja (dvadeseto pjevanje je ostalo nedovršeno), kroz koja autor opisuje strahote Velike trešnje 6. travnja 1667, oporavak srušenog Dubrovnika, te diplomatska nastojanja, u kojima je i osobno sudjelovao, da se sačuva njegova sloboda.
Uočivši da je riječ o zanemarenom i zaboravljenom a jedinstvenom djelu, Slavica Stojan mu je posvetila svoj znanstveni interes. Dubrovnik ponovljen je sada opet objelodanjen, i to tako što je Stojan tekst dijelom prilagodila suvremenim pravopisnim načelima. Slijedeći njegovu naraciju, ali i uspoređujući je s povijesnim dokumentima, autorica u uvodnoj studiji nudi sveobuhvatnu analizu ovoga djela. Iščitavajući Dubrovnik ponovljen paralelno je istraživala fenomen Velike trešnje kroz različite serije arhiva Dubrovačke Republike.
Dubrovnik ponovljen unio je u hrvatsku književnost prostor europskog ‘istočnog pitanja’. Palmotić je prvi pisac koji obrađuje područje istočno od domicilnog prostora, prvi koji ga je u hrvatskoj književnosti još prije 350 godina geografski i topografski predočio i književno uobličio. Palmotićev uradak, do danas nedovoljno prepoznat kao umjetnički čin, posve je izuzetan kulturološki i literarni doprinos hrvatskoj književnosti. Iskazujući iskustvo stvarnosti kroz vlastiti pjesnički svijet, Dubrovnik ponovljen je najpotpuniji, najautentičniji i dramski najsnažniji književni doprinos dubrovačkoj historiografiji – istaknula je Vesna Miović.

Pročitajte još

Dio bogate baštine iz Pomorskog muzeja predstavlja se na izložbi u Austriji

Dulist

Dubrovački simfoničari tiskali partituru koncerta ‘Bucolique’ Ludomira Rogowskog

Dulist

PRVO OVOGODIŠNJE IZDANJE DU PISACA ‘Dnevnik tijela’, nova zbirka pjesama Stanka Krnjića

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija