DuList IN

‘SLANI’ VIKEND U STONU Počeo još jedan Festival soli uz vino i jazz!

Novim, četvrtim izdanjem ‘Festivala soli’ u petak je započeo još jedan ‘slani’ vikend u Stonu. Prvi dan festivala ‘Wine, Salt & Jazz’ donio je degustaciju i prodaju najboljih vina uz popratnu jazz glazbu u izvedbi Ivana Bonačića na saksofonu i Tea Martinovića na pianu. Riječ je o događaju nastalom u organizaciji EVENTLAB-a Dubrovnik. U petak navečer tako su se mogla kušati vina ‘Zoro’ iz Konavala, vina iz korčulanske vinarije ‘Nerica’, pelješka vina ‘Vukas’, vina iz Vinograda Volarević s područja Komarne te vina iz vinograda obitelji Prović smještenog u srcu Neretve.

blank

Inače, tijekom sva tri dana festivala trajat će Sajam tradicionalnih proizvoda – Hrvatski otočni proizvod Pelješac. Na Sajmu tradicionalnih proizvoda sudjeluju članovi udruge HOP Pelješac, OPG Tepšić i Kuća meda Majkovi. Među proizvodima lokalnih proizvođača našao se džem od ljute naranče i arancini PG ALDA, Marine Kerševan iz Orebića, OPG Stijepa Radića iz Kućišta predstavili su se s medom od vrijeska; OPG Marija Mrgudić svojim vinima i desertnim viima, a obrt Kolarin nudili su vrećice lavande, džem od naranče, prirodne aromatizirane soli. Ružica Tepšić iz Majkova ponudila je džemove i likere, a Kuća meda Majkovi – med i ostale pčelinje proizvode.

blank

U sklopu festivala organizira se i poseban obilazak solane s pričom o važnosti soli i solane za Dubrovačku Republiku. Zainteresiranim posjetiteljima priču o soli i solani, o povijesti i sadašnjosti ovog gosodarskog čimbenika, ali i turističke atrakcije, ispričat će Dalia Ficović Franušić, vodička iz Stona, a tura kreće svakog dana u 18.30 sati s ulaza u Solanu Ston.

blank

Festival Soli je multimedijalna manifestacija koja povezuje tradiciju Solane i proizvodnje soli s različitim gastronomskim, glazbenim i kulturnim sadržajima. Ideja o Festivalu Soli potaknuta je pričom o važnosti soli za Dubrovačku Republiku. Stonska solana nepromijenjena je od 14. stoljeća, bila je strateška gospodarska točka Dubrovačke Republike, dok je danas važan gospodarski subjekt, jedinstveni spomenik kulture, ali važan turistički potencijal ovog kraja.

blank

Nositelji projekta su Solana Ston i Udruga Amorette, uz potporu lokalne uprave Općine Ston i TZ općine Ston, Dubrovačko -neretvanske županije, Hrvatske gospodarske komore te sponzora.
Ulaz na sva događanja u sklopu festivala je besplatan.

Pročitajte još

LIJEPA ‘BARBARA’ Jahta američkog milijardera usidrena ispred Lokruma

Dulist

Saznajte zanimljive priče koje krije Gruž

Dulist

[FOTO] NI KORONA JU NIJE ZAUSTAVILA Ana je opet u Gradu, pripremila je puno lijepih stvari!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija