Županija

SKUPŠTINA TZ ŽUPANIJE Bakić: ‘Hotelskim smještajem ne uspijevamo parirati velikoj potražnji’

SKUPŠTINA TZ ŽUPANIJE Bakić: 'Hotelskim smještajem ne uspijevamo parirati velikoj potražnji'

Druga redovna sjednica Skupštine Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije održana je ove srijede u Hotelu Excelsior. 

Na sjednici su istaknuto kako je TZ županije u 2018. godini provela sve planirane aktivnosti iz programa rada. Po pitanju turističkog prometa, u 2018. godini prema podacima sustava E-visitor, na području Dubrovačko-neretvanske županije pstvareno je preko dva milijuna dolazaka i 8,6 milijuna noćenja. Riječ je o porastu od osam posto dolazaka te četiri posto noćenja u odnosu na 2017.  Domaći turisti ostvarili su 485 tisuća noćenja, a strani 7,8 milijuna noćenja ili 94 posto ukupnih noćenja na području županije. Najbrojniji su bili posjetitelji iz Velike Britanije, Njemačke i Poljska, a slijede ih oni iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Francuske i SAD-a. Solidan rezultat i porast prometa ostvaren je i iz niza dalekih zemalja što je istaknuto kao osobito važno za predsezonu i posezonu. Hotelski smještaj bilježi mali porast od svega tri posto , dok su vrlo visok porast ostvarili privatni iznajmljivači uz također visok porast kapaciteta. Tako je u srpnju i kolovozu registrirano 49 posto ukupnih noćenja, a u ostalom razdoblju 51 posto.

-Prošla godina donijela je porast prometa u odnosu na prethodnu godinu.Već niz godina postižemo dobre rezultate, rasla je ponuda apartmana i soba u vlasništvu sugrađana što je također doprinijelo rastu prometa. Investicije u hotelski smještaj uglavnom su bile usmjeravane na podizanje kvalitete, što je dobro, ali zato, nažalost, nemamo novih i bitno većih porasta u smještajnoj ponudi, broju kreveta i soba. To je svojevrsni problem. Na tržištu postoji izrazita potražnja, a mi joj ne uspijevamo parirati. To nije, naravno, specifičnost naše županije, nego cijele obale. Prilično smo zadovoljni aktivnostima koje smo proveli u protekloj godini i to nam pomaže da u ovoj godini aktivnije promičemo ono što se na našem području nudi turistima – istaknuo je direktor Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije Vladimir Bakić.

Već se neko vrijeme govori o povratku zemalja poput Turske i Grčke na turističko tržište te se razmatra kakvog bi to utjecaja moglo imati na sezonu 2019. u Hrvatskoj. Direktor Bakić ističe kako mjesta panici nema.

-Povratak Turske svakako će imati određeni utjecaj, međutim, s obzirom da se treba prisjetiti da kada je Turska i neke druge zemlje na istočnom Mediteranu ušla u krizu, nismo toliko imali benefita od njihovih problema jer je  ponuda koju imaju potpuno drukčija od onoga što mi nudimo turističkom tržištu. Tako je realno za procijeniti da ni sada nećemo imati zbog njihovog jačanja velikih problema. Već se godinama cjenovno ne natječemo s turskim kolegama niti je to moguće tako da sve te velike povratke zemalja poput Turske i Grčke ne treba promatrati kao izraziti utjecaj na dinamiku bookinga u Hrvatskoj. Naravno, moramo znati i da je turizam u određenoj mjeri modno diktiran i da je tako svaka od zemalja nekoliko godina moderna na turističkom tržištu pa onda opet nije. Ciklusi su prisutni. Uvijek postoji onaj veliki, široki bazen europskih zemalja koje u većini slučajeva biraju sebi najbliže zemlje i tu je naša prednost – naglasio je Bakić.

Dotaknuo se i ruralnog turizma u županiji koji prema njegovim riječima jako dobro kotira u hrvatskim okvirima.

-Na našem području ruralni turizam sve se više razvija. Čak bismo mogli reći da je u hrvatskim okvirima i među najrazvijenijim ponudama ruralnog turizma, pogotovo u Konavlima. Dobra je ponuda i na Pelješcu, Korčuli kao i u Neretvi. Kada pogledamo kod statistiku, većina ruralnih turizama registrirana je kao iznajmljivači soba i apartmana, a ne kao OPG ponuda pa je to malo zbunjujuće za interpretaciju – rekao je direktor TZ-a.

Predsjednik TZ županije, župan Nikola Dobroslavić istaknuo je kako je zadovoljan radom Turističke zajednice koja je uz hotelijere, ugostitelje, agencije i građane doprinijela izvrsnim turističkim rezultatima. Naglasio je kako je županija odavno razradila strategiju turizma te da ga i nastoji razvijati u skladu s njome. Dodao je kako u županiji imamo visoku razinu hotelskog smještaja s četiri i pet zvjedzica, što županija, prema njegovim riječima, i zaslužuje kao turistička destinacija.

Što se tiče financijskog izvješća, TZ županije ostvarila je 7,8 milijuna kuna prihoda, što je povećanje od 1,2 posto u odnosu na planirane prihode, dok su rashodi iznosili 7,5 milijuna kuna i niži su od planiranih iznosa za 2,36 posto.

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist