Zanimljivosti

SKUPLJANJE KIŠNICE Kako iskoristiti kišu za punjenje državne blagajne?

kisa083

Kako napuniti državnu blagajnu, pitanje je kojim se bave države diljem svijeta. U pronalaženju izvora financiranja, državni birokrati pokazuju veliku kreativnost, pa u svojim nastojanjima da ‘zarade’ što više, iskorištavaju i kišu.

Prvi koji su se dosjetili iskoristiti kišu, odnosno kišnicu, kao izvor zarade, su Amerikanci, piše Meteo-info portal.  U mnogim američkim saveznim državama zakonom je zabranjeno skupljanje kiše koja pada po krovovima kuća, u cisterne i bačve.

Tako, primjerice, u nekim dijelovima SAD-a, poput američke savezne države Utah, da biste radili ono što su genaracije i generacije vaših predaka radile besplatno, vi kišnicu smijete skupljati samo uz dozvolu za koju morate platiti i po nekoliko tisuća dolara!

Zvuči vam suludo? Možda je, ali funkcionira u praksi. A od 2013. godine, kada je Njemački parlament izglasao da voda više nije osnovno ljudsko pravo, tema oporezivanja kiše odnosno kišnice, postala je jedna od najžešćih tema današnjice. Strah mnogih da Europska unija ne iskopira američki zakon, nama se čini više nego opravdan!

Pročitajte još

NA ŠIPANU Treća međunarodna radionica o očuvanju kulturne i prirodne baštine

Dulist

[FOTO] ‘BLUE STEM’ Znanstvenici Instituta Ruđer Bošković podučavali osnovnoškolce

Dulist

Zagrebačka banka uvodi veliku novost za građane

Dulist