Grad

Skup o budućnosti religije u IUC-u

IUC iz zraka

Međunarodni godišnji interdisciplinarni znanstveni skup “Budućnost religije” održava se po 39. put, na Interuniverzitetskom centru u Dubrovniku, od 27. travnja do 1. svibnja 2015.

Podtema ovogodišnjeg seminara “ Prema globalnom etosu” okupila je znanstvenike različitog profila, filozofe, teologe, sociologe, kulturologe i religiologe iz Kanade, Njemačke, SAD, Bugarske i Hrvatske, koji raspravljaju o mogućem doprinosu globalnog etosa, kao sastavnice svih religija, u prevladavanju svjetskih sukoba i uspostavi mira među religijama, državama i civilizacijama.

Dugovječnost ovoga međunarodnog znanstvenog skupa koji se kontinuirano, bez prekida i u teškim ratnim vremenima opkoljenog i razrušenog Dubrovnika, održava već 39 godina, svjedoči o dobro pogođenoj temi, koja potvrđuje da religija ima budućnost, kako u modernom tako i post-moderrnom svijetu.

O visokoj stručno-znanstvenoj kvaliteti rasprava svjedoči već treća knjiga – zbornik znanstvenih radova: The Dialectics of the Religious and the Secular: Studies on the Future of Religion (Dijalektika religijskog i svjetovnog : Studije o budućnosti religije), koju je uredio Michael R. Ott, jedan od voditelja skupa, a objavljuje je svjetski prestižni nakladnik Brill, Leiden-Boston, u srpnju 2014. godine.

U najboljoj tradiciji interdisciplinarnosti, kulturnog pluralizma, međusobnog uvažavanja i tolerancije, što se ovdje godinama njeguje, najavljuje se jubilarni 40. skup “Budućnost religije”, koji će se u travnju iduće 2016. godine održati s temom: “The 40th Future of Religion: Religion of the Future?”. (40. Budućnost religije: Religija budućnosti?)

Znanstveni skup održava se pod inspirativnim i karizmatičnim vodstvom njegova utemeljitelja, znamenitog američkog filozofa religije Rudolfa J. Sieberta, profesora na Western Michigan University.

Tekst: Mislav Kukoč/IUC

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] ‘HRVATSKA SLOBODA NIJE DOŠLA PREKO NOĆI’ 33. obljetnica osnutka Specijalne jedinice policije Grof

Dulist

JOŠ SE RAZRAĐUJE MODEL Stanovi za liječnike na gradskom zemljištu u Solitudu?

Andrea Falkoni Račić