Hrvatska

Skroman prvi dan trgovanja državnim obveznicama

Skroman prvi dan trgovanja državnim obveznicama

Dvogodišnjim narodnim obveznicama, u koje je svoj novac uložilo gotovo 46 tisuća građana, od danas se može trgovati na Zagrebačkoj burzi, prenosi HRT.

Počelo je skromno. Evidentirana je samo jedna transakcija od 150 eura s malo naloga za kupnju i prodaju, što je očekivano prvog dana.

Podsjećamo, građani su upisali iznos od 1,335 milijardi eura obveznica, a institucionalni ulagači malo više od pola milijarde.

– Teško je reći hoće li građani i koliko trgovati obveznicama. No probili smo led, zabilježena je prva i jedina transakcija. Trgovalo se s 150 vrijednom obveznicama, što je simbolično, no to je samo početak – izvijestila je u središnjem Dnevniku reporterka Zvjezdana Heina, dodajući da Hrvati nemaju previše iskustva u trgovanju s vrijednosnim papirima i dionicama.

– Ovo je prvo izdanje narodnih obveznica. Većina će se vjerojatno odlučiti da zadrže obveznice do dospijeća. Dobra je kamata od 3,65 posto, radi se o godišnjoj kamati. Tu su građani na dobitku – dodaje Heina, ističući da Hrvati imaju oko 35 milijardi eura na štednji, ali uz malu kamatu od 0,3 posto.

Dodaje da su i građani i država na dobitku. Građani jer imaju dobru kamatu, a država se s druge strane neće morati zaduživati na vanjskom tržištu.

– Početkom travnja na naplatu stižu američke obveznice, tu su i trezorski zapisi. Vrijedno je da ćemo oživjeti tržište kapitala te da će se sav novac od prinosa građana moći trošiti u našoj zemlji – zaključuje reporterka Zvjezdana Heina.

Pročitajte još

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist

Isplata povrata poreza počinje 2. svibnja

Dulist

NADZOR BRZINE Postavlja se 110 novih kućišta i skoro 40 kamera diljem Hrvatske

Dulist