Hrvatska

RACIONALNIJA RASPODJELA TABLETA Na bolničke odjele će stizati samo dnevna doza lijeka za pacijenta

Lijekovi (Shutterstock Images LLC)

U iduće dvije godine, u 40 od ukupno 63 bolnice u Hrvatskoj, uvest će se sustav jedinične terapije, pri kojem se distribucija lijekova umjesto tradicionalnog načina dostave čitavih pakiranja, svodi na dostavu potrebnog broja tableta.

Često se, naime, događa, piše Novi list, da su pacijentu na bolničkom liječenju za terapiju dovoljne jedna ili dvije tablete, od ukupno 60 tableta koliko najčešće sadrži jedno pakiranje lijeka. Bolnički odjel danas naručuje cijelo originalno pakiranje koje mu stiže iz bolničke ljekarne, a nakon što medicinske sestre rasporede terapiju pacijentima, otvoreno pakiranje lijeka stoji na odjelu do dolaska drugog pacijenta koji koristi isti lijek. Mnogim lijekovima na taj način istekne rok valjanosti, a bolnice bilježe gubitak.

Procjenjuje se da se više od 85 posto lijekova koji se koriste u bolničkom sustavu može izdavati putem sustava jedinične terapije. To dovodi do značajnog pada potrošnje lijekova. Studije su pokazale da se gubitak kod tradicionalnog načina distribucije lijekova iz bolničkih ljekarni na odjele kreće između 25 i 50 posto, a u novom sustavu distribucije jediničnom terapijom gubitak je u prosjeku oko 10 posto. Na listama lijekova HZZO-a danas je više od 4.000 lijekova, a bolnice naručuju više od polovine tog broja. Ti se lijekovi većinom nalaze na bolničkim odjelima, a tek manjim dijelom u bolničkoj ljekarni.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist