Grad

SJENILA NA GRADSKIM SVJETILJKAMA NE MOGU SE OČISTITI Ne diraj, raspada se!

parking vojnovic574
za dal....30.01.2007....dubrovnik vojnovic....parking snimio zvonimir pandza

Naši sugrađani koji svoje proljetne večeri vole provoditi u mirnim šetnjama ulicama Grada primijetili su kako ih njihovim putem ne obasjava uvijek ista svjetlost.

Naime, na nekim djelovima gradskih ulica svjetla u svjetiljkama čine se ‘zagušenijima’, a svjetiljke na prvi pogled izgledaju šporko, često i zapušteno. Takve ‘žute’ svjetiljke mogu se primijetiti, na primjer, na Putu Iva Vojnovića. Čini se kao da se pod tim sjenilima krije cijeli jedan mikrosvijet raznih vrsta insekata.

Iz gradskog Komunalnog odjela, po čijem nalogu ovlašteni koncesionar tvrtka Elektro Team održava javnu rasvjetu na području Grada, odgovorili su nam kako od 2010. godine do danas nije izdan niti jedan nalog za čišćenje sjenila na javnoj rasvjeti. Evo kako su to objasnili:

-Većina sjenila na svjetiljkama javne rasvjete izrađena su od polikarbonata na bazi polimera kod kojih zbog izloženosti toploti, kemijskim procesima i UV zračenju kroz dulji vremenski period dolazi do promjene boje u obliku žućenja. Ovo žućenje sjenila znatno utječe na svjetlosnu efikasnost svjetiljki i ne može se otkloniti mehaničkim putem odnosno pranjem i čišćenjem te bi izdavanje naloga za to samo stvaralo nepotrebne troškove bez ikakvog efekta – objašnjavaju iz Komunalnog odjela.

Insekti i voda
-Zbog istih utjecaja dolazi i do promjene mehaničkih svojstava materijala od kojih su sjenila izrađena, a koja se manifestiraju kao gubitak čvrstoće, oblika i mehaničke cjelovitosti plastike te bi povećanim brojem otvaranja i zatvaranja sjenila došlo do loma pojedinih dijelova sjenila, prvenstveno kopči koje vrše prihvat sjenila za kućišta svjetiljki te ne bi bilo moguće zatvaranje svjetiljki što bi opet dovelo do povećanog broja kvarova ostalih dijelova svjetiljke zbog prodora vode i prašine – odgovorili su nam iz Komunalnog odjela.
Prema njihovom objašnjenju, do zaprljanja svjetiljki može doći i zbog taloga bioloških ostataka uginulih insekata koje privlači svjetlost, a kod manjeg broja svjetiljki i zbog taloga nastalog isparavanjem vode koja je iz raznih razloga prodrla u svjetiljku.

-Za ova zaprljanja ne izdaju se nalozi nego je izvođačima dan naputak da prilikom popravaka rasvjetnih tijela, dakle neselektivno, izvrše čišćenje ovakvih zaprljanja i za ove postupke nema materijalne naknade – kažu iz Komunalnog odjela.

Jeftinija izmjena
Iz Komunalnog odjela na kraju kažu kako bi, slijedom svega navedenog, izdavanje naloga za čišćenje sjenila bilo neefikasno te stoga odsjek javne rasvjete Grada Dubrovnika kontinuirano vrši izmjenu starih i dotrajalih svjetiljki na području Grada.
-Stare svjetiljke kojima je istekao vijek trajanja i koje zbog toga zahtijevaju povećane izdatke za održavanje zamjenjuju se s daleko energetski efikasnijim svjetiljkama koje troše manje električne energije, svjetiljkama sa boljim svjetlotehničkim karakteristikama i modernijim izgledom, svjetiljkama koje ne stvaraju svjetlosno onečišćenje, svjetiljkama od kvalitetnijih materijala i većim stupnjem zaštite od prodora vode i prašine. U posljednje vrijeme sve više se primjenjuju i svjetiljke sa LED izvorima svjetlosti. U posljednje četiri godine izvršena je izmjena oko tisuću svjetiljki na području Grada Dubrovnika, za koje su troškovi održavanja minimalni, a u planu je i daljnje osuvremenjivanje javne rasvjete Grada Dubrovnika – zaključuju iz Komunalnog odjela.

Pročitajte još

Raspisan je javni natječaj za zakup 15 garažnih mjesta u Mokošici!

Dulist

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist

Nakon vandalskog čina ‘Mljetsko srce’ opet je na svom mjestu

Dulist