Grad

Ma kakva kartica? Karte samo gotovinom, nismo mi metropola!

Dubrovnik je luksuzan, moderan, ponekad i svemirski. Dubrovnik je trendy grad, ‘Smart City’. Sve u jednom, pravi turistički raj… Raj u kojem svakodnevne, male, obične ‘gluposti’ prolaze ispod radara, a ono što je svugdje u svijetu sasvim normalno, ovdje je predmet iščuđavanja.

Jedna od tih stvari u svijetu, pa i svugdje na Balkanu, je normalna, dok se u nas ‘pada s Marsa’. Radi se o POS-u, odnosno kupovini karticama, koji je na Autobusnom kolodvoru Dubrovnik očito znanstvena fantastika.
Ako želite kupiti kartu, morat ćete isključivo gotovinom, poruka je koju smo dobili pri pokušaju kupovine karte Dubrovnik – Zagreb u idućem tjednu. Na pitanje kojom karticom se može platiti, dobili smo jednostavan, ali oštar odgovor, koji nas je pomalo šokirao: ‘Samo gotovina’.

Na primjedbu kako se u Zagrebu karta za autobus može itekako kupiti karticom, dapače, može se i naručiti online, dostaviti na kućnu adresu (sve te čarobne mogućnosti 21. stoljeća)… U Dubrovniku toga nema.
-Nemamo ništa o d tih usluga. Vi pričate o Zagrebu. Zagreb je ipak metropola, je li tako? Ovo je Kolodvor Dubrovnik – ističe nam oštro službenica na Kolodvoru, koja je vjerojatno dobila još ovakvih upita, pa već zna što će dalje naglasiti:
-Možete rezervirati kartu na svoje ime, preuzeti pola sata prije dolaska… Ostavite nam ime i pokupite ju pola sata prije polaska. To je to – kaže smireno.

Dubrovnik, iako nije metropola, u svijetu je jednako poznat kao i Zagreb, ako ne čak i poznatiji. Mjesto je to gdje se, kad je sezona, slijevaju milijuni turista. Većina njih su mladi ljudi, željni provoda, koji u grad dolaze – autobusom, na svojim proputovanjima. I većina njih ostvari ‘prvi kontakt’ s našim gradom upravo na kolodvoru, stoga nas je zanimalo kako to njima objasne da ne mogu provlačiti kartice, već je sustav ‘cash only’.

Cijeli tekst potražite u tiskanom izdanju DuLista. 

 

Pročitajte još

PREDSTAVLJEN NOVI IZGLED SPOMEN SOBE Trebala bi biti dovršena do Feste sv. Vlaha!

Dulist

GRADONAČELNIK DOMINKU RADIĆU ‘Hvala od srca što nesebično pomažete ljudima’

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist