Kultura

[FOTO/VIDEO] Generalna proba 73. Igara: sjetna, jednostavna i gotovo bez kritike publike

[FOTO/VIDEO] Generalna proba 73. Igara: sjetna, jednostavna i gotovo bez kritike publike

Iako ni ovo ljeto nisu izostale prepune tribine na generalnoj probi 73. Dubrovačkih ljetnih igara, ona greza dubrovačka kritika ipak je izostala. Šteta, sudeći prema burnim reakcijama na najavu programa činilo se kako će Dubrovčani pokuditi svaki segment večeri prije svečanog otvaranja Festivala.

Tek pokoje ‘Ovo je dosadno!’ (upućeno sopranistici Kristini Kolar, koja je replicirala sa: ‘Ovo je bacanje bisera pred svinje!’) i par zvižduka zaokružili su ono što se imalo za reć, a kritike su izgleda ostale na – tipkovnicama. Inače, naveći dio online kritika bio je upućen mladim ukrajinskim umjetnicama koje su recitirale ‘Himnu slobodi’, odnosno ideji ‘uplitanja’ ukrajnske situacije u Dubrovnik, no večeras, uživo ta kritika nije bila toliko snažna.

Sama generalna proba, barem za dubrovački dio glumaca, prošla je srčano, no i sjetno – zbog nedavnog gubitka velikana teatra Ivice Kunčevića.  Kako je i sam Maro Martinović pred generalnu rekao – strašno ih je pogodilo…

Program kao program, velik dio već viđen pri režiranju, ipak, ostao je na početku Igara onaj dubrovački pečat – Linđo i ovoga puta nije ostavio publiku ravnodušnom! – ukomponiran sa svjetskim događanjima koja također propituju pojam libertasa. Stoga je Himna slobodi, to velebno djelo, ovoga puta odjeknula puno dalje i puno snažnije.

Tijekom 47 dana Festivala glumci će i dalje nositi slobodu u svojim izvedbama, već sutra, svečanim otvaranjem.

Podizanjem zastave Libertas uz stihove Himne slobodi ispred crkve sv. Vlaha sutra, 10. srpnja u 21 sat bit će otvorene 73. Dubrovačke ljetne igre, koje će se tradicionalno od 10. srpnja do 25. kolovoza održati na gotovo 20 scenskih i ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika.

– Otvaranje Igara uvijek je čast i velika odgovornost. To je nešto što se svake godine očekuje i iščekuje, kako u Gradu, tako i u ostatku Hrvatske. Zadovoljstvo mi je da nakon dvije godine u kojima otvaranja nisu bila u punoj snazi, ove godine imamo i orkestar i zbor i jednu veliku ekipu divnih glumaca koji će ući u Grad – istaknula je redateljica svečanog otvaranja Aida Bukvić koja, zajedno s dramaturginjom Marijanom Fumić, potpisuje i scenarij.

U ceremoniji će tako pod ravnanjem maestra Ivana Huta nastupiti sopranistica Kristina Kolar, Dubrovački simfonijski orkestar, Akademski zbor Pro Musica, Zbor Libertas, Dubrovački komorni zbor te Zbor Blasius, a Festivalskom dramskom ansamblu pridružit će se studenti završne godine glume Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, kao i Folklorni ansambl Linđo. Kraj svečanosti obilježit će vatromet čiji se početak očekuje nakon 22 sata.

Uz brojnu publiku i visoke uzvanike pred crkvom sv. Vlaha, svečano otvaranje 73. Igara prenosit će HR Radio Dubrovnik te Prvi program Hrvatskog radija, a u izravnom prijenosu tradicionalno će moći uživati i gledatelji Prvog programa Hrvatske televizije. U 47 dana nadolazeće festivalske sezone, publici će se predstaviti više od 60 dramskih, glazbenih, folklornih i drugih izvedbi na gotovo 20 ambijentalnih lokacija.

MNJB/ZP

Pročitajte još

RAZGOVOR S REDATELJEM IVANOM LEOM LEMOM Njegova predstava ‘Zakon Zagore’ oduševila dubrovačku publiku

Ivana Mijić Vulinović

U Splitu otvorena izložba na kojoj izlaže četrnaest dubrovačkih umjetnica

Dulist

Slike Stjepka Mamića izložene na tri povijesna pariška salona

Dulist