KulturaUrednički izbor

SJAJNA VIJEST Prvi put nakon 1998. Dubrovnik dobiva srednju baletnu školu!

SJAJNA VIJEST Prvi put nakon 1998. Dubrovnik dobiva srednju baletnu školu!

Senzacionalna vijest stiže iz Umjetničke škole Luke Sorkočevića. Naime, nakon 1998. ova škola napokon će imati baletnu srednju školu! Ovu informaciju za DuList je potvrdio ravnatelj škole Slobodan Begić istaknuvši kako su dobili dopuštenje ministarstva za proširenje djelatnosti škole.

-Bila je velika bojazan hoćemo li dobiti dopusnicu Ministarstva, ali dobili smo je. Beskrajno mi je drago. Ovime počinjemo pisati povijest. Ovo je nešto što nam je apsolutno trebalo. Imamo pet djevojčica koje će upisati prvi razred srednje škole, to je izrazito talentirana generacija učenica koje će se opredijeliti za profesionalno bavljenje klasičnim baletom. Nama nedostaje kadra u školi za nastavnika baleta, a tog kadra nedostaje na razini cijele Hrvatske. Tako da će njih pet zaista imati posla u Hrvatskoj – rekao je Begić.

Zahvalio je Ministarstvu obrazovanja i sporta kao i Ministarstvu financija jer su osjetili potrebu dati ovo dopuštenje, a pogotovo u situaciji pandemije kada se gleda na ‘svaku kunu’.

– Zahvaljujem i županiji koja je ovu odluku donijela već u prosincu. To je trostruka odluka. Mi počinjemo od 1. rujna, od sljedeće školske godine s ovim učenicama koje su sada na završetku osnovnog obrazovanja baletne škole. Pošto se radi o proširenju programa, imamo i dodatan angažman nastavnika, zadržat ćemo jednu dosadašnju pedagogicu koja bi trebala ići u mirovinu kao vanjsku suradnicu da bi mogli dalje nastaviti sa srednjom školom, a angažirat ćemo i stručnjake pa čak i izvan Dubrovnika, a pronašli smo ih nekoliko i u Dubrovniku za nastavu baleta – istaknuo je Begić.

Na naše pitanje o kolikoj je investiciji riječ, odgovorio je kako je to trenutno ‘teško procijeniti’, ali da će izdaci biti zanemarivi u odnosu na činjenicu da će iz škole izvesti za početak pet profesionalnih plesačica i pedagoga baleta.

-Naše učenice s 18 godina već postaju profesionalci. Njihov je radni vijek kratak i moraju početi raditi kao punoljetne. S 30, 32 godine prestaju s karijerom i nastavljaju se baviti pedagoškim radom. Međutim, jako je bitno da već nakon dvije godine rada postaju jako dobre plesačice i mogu otplesati sve ono što se zahtijeva kada budu profesionalke. To znači da ćemo tijekom njihovog obrazovanja imati jedan novi sadržaj. Planiram  ih povezati zajedno s Orkestrom srednje škole u razne projekte. Baletnim odjelom bismo mogli napraviti školske programe atraktivnijim – zaključio je Slobodan Begić.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist