Hrvatska

Sindikat hrvatskih učitelja završava štrajk!

Sindikat hrvatskih učitelja završava štrajk!

Sindikat hrvatskih učitelja danas je završio štrajk, tako da će nastave u osnovnim školama uglavnom biti (štrajkat će dio članova “Preporoda”), a četiri ostala sindikata ni nakon četiri dana nisu odustali.

Predsjednica SHU-a Sanja Šprem na stranicama sindikata objavila je poruku članovima i zaposlenicima u školama u kojoj im se zahvalila na ustrajnosti te štrajk proglasila uspješnim, piše Večernji.hr

– Izdržali smo pet dana u štrajku i naš štrajk bio je uspješan! Pokazali smo okolini koliko je naša profesija marginalizirana, koliko smo materijalno, ali i statusno degradirani. No, mi smo i ovaj put pokazali da bez obzira što nas ponekad ne znaju cijeniti drugi, kao npr. Vlada Republike Hrvatske, da mi znamo cijeniti sebe i braniti svoju profesiju – poručila je Šprem.

Dodala je da nisu štrajkali “kako bi naštetili našim učenicima, već kako bi se izborili za svoje pravo i svojim primjerom pokazali djeci da je u životu važno boriti se za svoja prava i svoje dostojanstvo”.

– Na kraju vam svima poručujem: Ovo nije kraj, ovo je samo početak. Previše nas ima i previše smo jaki da bismo sumnjali u sebe. Nastavit ćemo i dalje s našim akcijama i ukazivati na probleme u obrazovnom sustavu te prozivati one koji su za to odgovorni – zaključila je Šprem.

Jučer nije postignut dogovor između sindikata i ministra obrazovanja Vedrana Mornara. Ljutiti su iz njegova ureda izišli predsjednici sindikata Vertikale Sanja Šprem, Branimir Mihalinec i Vilim Ribić zbog Pisma namjere u kojem im Vlada nije ponudila ništa osim obećanja da će “u skladu s mogućnostima državnog proračuna razmotriti prijedlog modela poboljšanja materijalnog i socijalnog statusa za zaposlenike u sustavu”. Ribić je tu ponudu nazvao “teatrom apsurda” dodajući da “nisu mala djeca da bi im davali pismo”.

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist