Hrvatska

Prihodi od turizma u porastu, Lorencin: ‘Težit ćemo boljem’

Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), u prvom polugodištu 2015. godine prihodi od turizma su iznosili 2 milijarde i 278 milijuna eura, što u odnosu na isti period prošle godine (2 milijarde i 119 milijuna eura) predstavlja rast od 7,5 posto, odnosno 159 milijuna eura.

Prihodi iz osobnih razloga su porasli za 150 milijuna eura, odnosno za 7,4 posto. Prihodi dolazaka iz poslovnih razloga su u odnosu na prošlu godinu porasli za 8,6 posto, odnosno veći su za 9 milijuna eura.

U drugom tromjesečju, odnosno travnju, svibnju i lipnju 2015. godine prihodi od turizma iznosili su 1 milijardu i 937 milijuna eura, što u odnosu na isti period prošle godine (1 milijardu i 821 milijuna) predstavlja rast od 6,4 posto, odnosno rast od 116 milijuna eura. Prihodi iz osobnih razloga su u tom periodu porasli za 112 milijuna eura, odnosno također za 6,4 posto. Tijekom druga tri mjeseca 2015. ti su prihodi iznosili 1 milijardu i 859 milijuna eura, dok su za isti period prošle godine iznosili 1 milijardu i 747 milijuna eura. Prihodi od dolazaka iz poslovnih razloga u drugom kvartalu su iznosili 79 milijuna eura, te su i oni u porastu za 6,4 posto odnosno veći su za 5 milijuna eura.

– Prihodi od stranih gostiju ostvareni u prvih šest mjeseci ove godine svakako su i rezultat dobre pripreme sezone i provedenih aktivnosti, posebice unutar programa Hrvatska 365. Ovo definitivno nije maksimum hrvatskog turizma izvan glavnog dijela sezone te ćemo u budućnosti težiti još boljim rezultatima jer Hrvatska, za to ima sve preduvjete. Ove brojke prate i porast dolazaka i noćenja koja su ostvarena u predsezoni, a s obzirom na odlične rezultate turističkog prometa i tijekom ljetnih mjeseci, vjerujem da će ova godina biti i po prihodima rekordna – istaknuo je ministar Darko Lorencin.

Udio prihoda od putovanja – turizma u ukupnom BDP-u iznosio je u 1. polugodištu 2015. godine 11 posto, što u odnosu na isti period 2014. predstavlja rast udjela od 0,7 postotnih poena. Udio prihoda od putovanja – turizma u drugom tromjesečju iznosio je 17,8 posto što je u odnosu na isti period prošle godine porast 0,9 postotanih poena.

Po prihodima rekordne 2008. godine prihodi u prvom polugodištu su iznosili 2 milijarde i 194 milijuna eura, odnosno prihodi za prvo polugodište 2015. godine su veći za 3,8 posto, te 2,7 posto za drugo tromjesečje u odnosu na iste periode 2008.godine.

Pročitajte još

Glas poduzetnika upozorava na ozbiljne posljedice uvođenja ‘poreza na extra profit’

Dulist

BESPLATNA ZA GRAĐANE Uz pomoć euroHR aplikacije lako preračunajte kune u eure

Dulist

Naša ‘osobna’ proglašena jednim od najljepših identifikacijskih dokumenata

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija