Aktualno

Sigurna vožnja na dvije rote

Sigurna vožnja na dvije rote

Proljetni, sunčani dani na hrvatske su ceste izmamile brojne vozače motocikala i mopeda.

No, time se ponovno aktualizira problem sigurnosti ove skupine sudionika u prometu, čime se, kao i svake godine, tako i ove pozabavila policija.

– Vozači motocikala i mopeda, nakon zimske stanke, nastoje nadoknaditi „propušteno vrijeme“, zanemarujući pri tome sigurnosne aspekte prometa, svoje neiskustvo ili eventualni gubitak prethodno stečene rutine u vožnji, ali i činjenicu da se i ostali vozači moraju priviknuti na njihovu ponovnu prisutnost u prometu. Ujedno se zanemaruju i elementi osobne zaštite, te se tijekom prvih toplijih dana učestalije može zamijetiti vozače mopeda i motocikala koji ne koriste zaštitnu kacigu – navode iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Analizom podataka o ukupno 3.561 prometnoj nesreći u kojima su tijekom 2011. godine sudjelovali vozači mopeda i motocikala, vidljivo je da je u odnosu na prethodnu 2010. godinu broj prometnih nesreća veći za 356 ili 10 posto.

U njima je smrtno stradalo 86 sudionika na motociklu i mopedu, što je za 22,9 posto ili 16 sudionika više, a ozlijeđeno je i 9,5 posto sudionika više (teško za 4,8 posto, a lakše za 11,3 posto više).
Ujedno je ovo jedina kategorija sudionika u prometu, navode u MUP-u, kod koje je tijekom 2011. godine došlo do znatnog povećanja broja smrtnog stradavanja.

Detaljnijom analizom prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači mopeda i motocikala, policija zaključuje da je njihovo stradavanje prvenstveno posljedica bezobzirnog kršenja prometnih propisa i nepridržavanja osnovnih načela sigurnog ponašanja u cestovnom prometu, kako njih samih, tako i vozača ostalih vozila.

S obzirom na navedeno, a u cilju smanjenja broja i posljedica prometnih nesreća u kojima sudjeluju vozači motocikala i mopeda, policija će poduzimati brojne, a prvenstveno  preventivne aktivnosti.

Naravno skreće se pozornost i ostalim vozačima na pojačanu prisutnost ove kategorije sudionika u prometu, te ih se poziva na pojačani oprez prilikom uključivanja u promet, pretjecanja, obilaženja, polukružnog okretanja, skretanja, prestrojavanja i zaustavljanja, odnosno na povećanu opasnost oduzimanja prednosti prolaska motociklistima.

 

Pročitajte još

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist

Vodovod rješava alternativnu opskrbu Grada vodom

Dulist

OPREZNO POD DUBOM! Mnogi i dalje ignoriraju novu prometnu regulaciju

Dulist