Aktualno

‘SIGURNA PLOVIDBA 2018.’ ‘Danče’ u kontroli dubrovačkog akvatorija

'SIGURNA PLOVIDBA 2018.' 'Danče' u kontroli dubrovačkog akvatorija

‘Sigurna plovidba 2018.’ naziv je cjelodnevne koordinirane akcije pojačanog nadzora pomorskog prometa koja je u organizaciji Ministarstva mora, prometa i infrastrukture održana ove srijede u akvatoriju Dubrovnika.

Brod ‘Danče’ Lučke kapetanije Dubrovnik usidrio se kod Dakse i ‘vrebao žrtve’, potencijalne prekršitelje zakona i propisa. Posebna poznornost u akciji data je području najgušćeg pomorskog prometa, a u ovom slučaju riječ je o akvatoriju od kopna do Dakse te od Dakse do Hotela President. Provjeravalo se koliko nautičari poštuju propisane sigurnosne standarde.

-Ovu akciju održavamo svake godine početkom kolovoza. Nadziremo plovne objekte, njihove posade, ispravnost tih plovila te njihovih djelatnosti. U akciju su uključene sve ispostave lučkih kapetanija. ispostave koje nemaju plovne objekte za biti na moru vrše nadzor koncesijskih odobrenja na pomorskom dobru – izjavio je tom prilikom lučki kapetan Mato Kekez.

-Na području dubrovačkog akvatorija najviše posla imamo od sredine srpnja do Velike Gospe. To je vrhunac sezone, kad ima najviše plovila te osoba na plovilima. Pritom je odnos domaćih i stranaca podjednak. Ne izoliramo ih. Prije svega to ovisi o kakvoj se vrsti pregleda radi – istaknuo je Kekez, koji je kometirao ‘ulov’ u prvih sat vremena akcije.

-Imali smo tri pregleda, od čega jedna domaća brodica te dvije strane jahte s tenderima. Te dvije jahte dobile su prekršajne kazne jer su prošle uskim kanalom između Dakse i Presidenta a imaju dužinu veću od dopuštene, a uz to su prošle brzinom većom od dopuštene. Zapovjednici plovila su kazne platili na licu mjesta – rekao nam je Kekez.

-Moglo bi se reći da je to standardan dan. Naravno, uvijek imamo problema, pogotovo s Talijanima koji ovuda prolaze nedopuštenom brzinom, informirani ili ne – dodao je Kekez.

Akcija se provodi na području svih osam lučkih kapetanija pred sam vrhunac turističke sezone.

Inače, u teritorijalnom moru i unutarnjim morskim vodama Republike Hrvatske, u vrijeme vrhunca turističke sezone plovi više od 60 tisuća domaćih i stranih plovila, što iziskuje pojačani nadzor pomorskog prometa, posebno u područjima najgušćeg prometa, u cilju osiguravanja sigurne plovidbe svim sudionicima koji plove Hrvatskim dijelom Jadrana, a posljedično i svim kupačima, odnosno, osobama koje borave u hrvatskom akvatoriju.

Pročitajte još

PROMETNA U KUPARIMA Ozlijeđena osoba prevezena u bolnicu

Dulist

OD IDUĆEG TJEDNA Liječnici će imati pravo prijaviti pacijente privremeno nesposobnima za vožnju

Dulist

GORAK KRAJ ‘Novi Europski Bauhaus’ izostavio Dubinu iz projekta, iz kluba poručili: Uprava TUP-a gurnula nas je u stečaj

Dulist