Aktualno

ŠETNJA KROZ PREOBRAZBU Završena predavanja o dubrovačkim gradskim predjelima

U subotu, 29. travnja 2023., održan je obilazak grada autobusom koji predstavlja završetak virtualne šetnje gradskim kvartovima “Preobrazba kroz šetnju, šetnja kroz preobrazbu: kroz dubrovačke (pri)gradske kvartove”, a koju je tijekom travnja u Dubrovačkim knjižnicama vodio povjesničar umjetnosti i arheolog Ivan Viđen. Polaznici su imali priliku ponovno, pod njegovim stručnim vodstvom posjetiti određene lokacije na području grada i uživo doživjeti zanimljivosti koje su saznali na predavanjima.

Dubrovačke knjižnice osmislile su ciklus od četiri predavanja kojima se publika tijekom travnja mogla „prošetala“ najvažnijim kvartovima Grada van zidina: Pločama, Pilama s Konalom, Gružom i Lapadom.  Predavanja su bila osmišljena kao pogled u slojevitu povijest svakoga od odabranih kvartova, ali uz naglasak na promjene i preobražaje koji su ih oblikovali te doveli i do današnje „slike Grada“. Koje je značenje i uloga svakoga od spomenutih (pri)gradskih predjela u prošloj i sadašnjoj „slici Grada“ te koje predodžbe o tomu postoje? Koliko znamo, a koliko mislimo da znamo i koje predrasude imamo o pojedinim mjestima i događajima? Predavanja su nastojala odgovoriti na ta i na druga pitanja te su se „borila“ i s uvriježenim, često i ne sasvim točnim, znanjima o Pločama, Pilama, Gružu i Lapadu.

 

Pročitajte još

[FOTO] Tijelovska procesija ulicama Grada

Dulist

SVJETSKO VINSKO NATJECANJE Zlatna medalja za Malvasiju dubrovačku Zoro

Dulist

SPASI ŽIVOT Dođi i ti na dobrovoljno darivanje krvi!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija