Politika

SDP O PRORAČUNU Gradonačelnik planira davati plaće i ići s projektima sa špekulativnim prihodima

SDP O PRORAČUNU Gradonačelnik planira davati plaće i ići s projektima sa špekulativnim prihodima

Vlast svake godine jako malo govori o realnim indikatorima proračuna. Politika je opterećena izborima te se taj aspekt može vidjeti u proračunu. Svi ključni projekti se nastavljaju, odnosno materijalni rashodi. Također, realni troškovi zaposlenika opterećuju proračun čak 50 posto u odnosu na realno stanje. Ova će uprava morati napraviti rezove – rekao je predsjednik dubrovačkog SDP Jadran Barač na konferenciji za medije o nerealnom prijedlogu proračuna za 2021. godinu u ovom, kako kaže, neizvjesnom razdoblju.

SDP-ov Ivan Tropan više je rekao o kretanjima glavnih indikatora rashoda te o prihodovnim stranama proračuna. Rashodi za zaposlene su najveća stavka, kaže.
-To nije dirano uopće, drugim je rebalansom spušteno malo i vraćeno je trećim rebalansom na 185 milijuna kuna – rekao je Tropan ističući dalje određene stavke proračuna te njihova realna očekivanja za iduću godinu.

-Materijalni i financijski rashodi su smanjeni, kao i subvencije. Apsolutno je dobro da je smanjeno davanje pomoći u inozemstvo. Povećane su naknade građanima i kućanstvima, što je dobro. Međutim, tu imamo smanjenje za 2021. godinu, a mi mislimo da će građanima trebati više pomoći. Rashodi za nabavu nefinancijske imovine su smanjeni i u 2021. godini. Došli smo s planiranih 759 milijuna kuna na 620 milijuna kuna rashoda i u 2021. godini smanjujemo na 542 milijuna kuna. To nije realno s obzirom na prihodovnu stranu – rekao je Tropan. Grad Dubrovnik, kaže, zarađuje novce na tri glavna načina – prihoda od poreza, prihoda od imovine te prihodia od upravnih i administrativnih pristojbi.

-Tu imamo ogromne padove u realnom prihodu proračuna ove godine. Imamo prihode od poreza od 58 milijuna, iako je u drugom dijelu planirano 137 milijuna kuna. Sljedeće godine planiramo ga na 134 milijuna kuna. Mislimo da će u prosincu 2020. biti još jedan rebalans kojim će ovaj planirani rebalans pasti za 10-15 posto – ističe Tropan. Naveo je i fantomsku kategoriju, a to je pomoć od države i EU.

-Mi smo navodno ostvarili tih 46 milijuna kuna u prvih šest mjeseci i planiramo do kraja godine 103 milijuna kuna. Drugim rebalansom je ovaj broj bio na 149 milijuna kuna pomoći. Ovo je apsolutno špekulativan broj. Sljedeće godine ga planiramo podignuti na 150 milijuna kuna pomoći od države i EU institucija. To je nerealan prihod, već ga dobivamo u slučaju krize – rekao je Tropan i dodao kako su ‘prihodi od imovine apsolutno pali’.

-U prvih 6 mjeseci imamo 19 milijuna kuna, s time da je gradonačelnik počeo naplaćivati najmove u drugih 6 mjeseci u odnosu na broj dolazaka putnika. Očekujemo da se sigurno ovih 56 milijuna kuna do kraja godine neće ostvariti. Iduće godine taj broj dižemo na 125 milijuna kuna. Europa je ponovno većinom ušla u lockdown, pitanje je što će biti s turizmom u prvih šest mjeseci i pitanje je koliko će gradonačelnik moći naplatiti taraca, od zidina… Mislimo da je ovaj broj nerealan – navodi Tropan. Što se tiče prihoda od upravnih i administrativnih pristojbi, kaže kako će pasti za 86 milijuna kuna i nije realno očekivati 87 milijuna kuna iduće godine. Napomenuo je kako sljedeće godine ulazimo u peti krug porezne reforme i ‘još se više smanjuje porez na dohodak, s time i prirez’.

-A treba uzeti u obzir kako je većina sugrađana na mjerama ili su im smanjene plaće. Prihodi od poreza će padati – kaže Tropan.

-Vrlo vjerojatno je da će u realnom dijelu sektora biti veliki val otkaza jer neće nitko držati plaće nekome bez potpore ako nema turista – rekao je Barač naglašavajući kako ovo nije likovanje nad javnošću i gradonačelnikom.

Realni proračun od 300 milijuna kuna
-Kako se planira ostvariti proračun ove godine? Mi dolazimo do sveukupnih prihoda i poslovanja od 407 milijuna kuna. Od tih je 103 milijuna kuna pomoći, realni proračun je oko 300 milijuna kuna. Toliko je Grad uprihodio. Ta je ‘rupa’ zatvorena sa 193 milijuna kuna zaduženja. Sljedeće godine, kako se nećemo moći više zadužiti, planiramo ponovno pomoć od EU od 151 milijuna kuna što je glavna stavka proračuna. A ne znamo hoće li doći ili ne – rekao je Tropan te je Barač dodao kako nemaju opipljiv dokument ili odluku europskim mjerama pomoći zbog COVID-a.
-To su samo špekulacije, zasad su to sve prihodi u zraku. O tome svi nagađaju i nadamo se da će se to ostvariti, ali ipak ovakav špekulativni broj je opasno uvrštavati u jedan dokument kao što je proračun. To je sve u planovima, nema rokova. Nitko ne zna, pa ni gradonačelnik kad će ta sredstva doći u proračun. Vrlo je neizvesno planirati ove rashode. Gradonačelnik planira davati plaće i ići s projektima sa špekulativnim prihodima. Smatramo da je trebao približiti ovaj proračun barem u prvih šest mjeseci puno realnije, a onda kasnije ići u rebalans. Međutim, on je išao na predizbornu, marketinšku stranu aktivnosti i ‘folklora’, što je opasno i zavodi javnost – rekao je Barač.
-U svemu tome gradonačelnik predviđa povećanje aktivnosti za 40 posto u odnosu na 2020. godinu. Europa sad ide u novi lockdown. Mi se nadamo da će potrajati do nove godine. Ići u takve planove povećanja poslovnih prihoda od 40 posto, a od imovine 225 posto je praktično nemoguće. To je vrlo nemoguće – ističe Barač naglašavajući kako SDP savjetuje da je potrebno braniti osnovne javne usluge i pomoći ugroženima, odgoditi sve projekte koji nisu u završnoj fazi, očuvanje plaća za sve zaposlenika, razumno korigirati sve platne razrede te da bi upravni odjel za financije svakoj sjednici gradskog vijeća treba prezentirati trenutno stanje prihoda i rashoda.

-Smatram da će gradonačelnik zbog predizbornog folklora odgoditi izvještavanje Gradskog vijeća i javnosti o izvršenju proračuna. Niti ćemo dobiti rebalans proračuna. U to sam uvjeren – kaže Barač.

Gradonačelnik je na svome Facebook napisao da na sljedećim izborima želi oporbu koja, ako ništa drugo zna razumjeti proračun, a da bi bilo dobro da zna zbrajati i oduzimati.

-Mi smo sve vrlo jasno oduzeli i zbrojili. Kad imate 300 milijuna kuna koje niste zaradili, a krpite rupu, to govori o svemu. Mi ćemo se u ovome razdoblju kao stranka manje fokusirati na politikanstvo i takve napade po pitanju ove teme jer ona obuhvaća širi dio javnosti. Ovo je najozbiljnija stvar koja će nam se razvijati u razdoblju pred nama. Na gradonačelniku je hoće li ići s dijalogom odgovornim i vjerodostojnim prema svim sudionicima kako u Gradskom vijeću tako i prema građanima – rekao je Barač ističući kako je gradonačelnik ‘po pitanju oporbe nas davnih dana diskvalificirao iz svih aktivnosti zajedničkog planiranja’.

-Mislim da je to pogrešno jer tako može sa sebe skinuti politički teret. Ovako sve što radi, radi na vlastitu odgovornost. S druge strane mogli smo pridonijeti proračunu. Njemu će se biti puno teže odlučiti za neki rez. Kome će skinuti novce s projekta? Bez šireg konsenzusa mislim da mu je situacija otežana. Gradonačelnikova je komunikacija u zadnje vrijeme krajnje neprimjerena. Uvijek je išao za sitnim uvredama i diskreditacijama, a mi tu ne vidimo konstruktivnu podlogu za suradnju – rekao je.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist