Kultura

SCENSKI KOLAŽ: Znate li koliko je sinova imao Bach?

Dubrovačka udruga Sve ostalo je glazba u suradnji s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom najavljuje tri izvedbe edukativnog scenskog kolaža naslovljenog Bach i sinovi.

Povod ovoga kolaža je obilježavanje 300. obljetnice rođenja Carla Philippa Emanuela Bacha, jednog od sinova Johanna Sebastiana Bacha.

Izvedbe će se održati 11. travnja u 11, 12 i 20.30 sati u Tvrđavi Revelin (Slanica).

Bach i sinovi nastavak je istraživanja života i djela Johanna Sebastiana Bacha, koje su članovi Udruge Sve ostalo je glazba počeli u rujnu 2012. prikazavši svoj prvi scenski kolaž Mozart-Bach-Scarlatti-Weiss u palači Sponza. Ako upitate nekog od učenika osnovnih i srednjih škola to znaju o Bachu najčešće ćete čuti da je on bio skladatelj i “ozbiljan” orguljaš. Informiraniji učenici otpjevat će vam početak Toccate i fuge u d molu, kojeg gotovo svatko čuje u glavi čim netko spomene Bacha. Međutim da su Bachovi sinovi također bili kompozitori, većini učenika nije poznato. Jedna iz zanimljivosti iz života J.S. Bacha, čija je 325. godišnjicu rođenja proslavljena 21. ožujka, je što je unatoč svojoj mirnoći i povučenosti, proveo mjesec dana u zatvoru nakon što se posvađao sa šefom, vojvodom Wilhelmom Ernstom Saxe-Weimarom.

Gledatelji će kroz scenski kolaž Bach i sinovi će moći doznati brojne druge zanimljivosti iz života ovoga nevjerojatnoga skladatelja, poput načina na koji se potpisivao, gdje je putovao te koliko je žena i djece imao. U centru kolaža je odnos J.S. Bacha s njegovim sinovima Carlom Philippom Emanuelom te Johannom Christianom. U kojoj se mjeri i na koji način njihovi opusi međusobno razliku i slijede li trendove svoga oca, otkrit će vam pijanistica Ivana Jelača i glumica Frana Marija Vranković uz pomoć Dubrovačkog simfonijskog orkestra.

Pročitajte još

[VIDEO/FOTO] Duo Hojsak & Novosel i Dubrovački simfonijski orkestar ispred crkve sv. Vlaha

Dulist

[FOTO] ‘ZAGOVARAO JE UMJETNOST SRCA’ Izložba Mersada Berbera ‘U čast Dubrovniku’ otvorena u Lazaretima

Maria Prkut

Djeco, prijavite se na likovnu radionicu ‘Držićeva slikarska priča’

Dulist