Aktualno

Sberbank prešla u vlasništvo Hrvatske poštanske banke

Sberbank prešla u vlasništvo Hrvatske poštanske banke

Sberbank d.d. prelazi u vlasništvo Hrvatske poštanske banke te će nastaviti poslovati kao dio HPB grupe. Uvjeti poslovanja za klijente ostaju nepromijenjeni, navode iz Sberbanke. U priopćenju Hrvatske narodne banke ističe se kako je jedinstveni sanacijski odbor donio, u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom kao nacionalnim sanacijskim tijelom, odluku kojom se pokreće postupak sanacije nad Sberbank d.d. Zagreb. Europska je komisija također potvrdila odluku o sanaciji koju će provesti HNB.

Odlučeno je da se sanacija provede prodajom; novi vlasnik Sberbank d.d. postaje Hrvatska poštanska banka d.d. Hrvatska narodna banka po nalogu Jedinstvenog sanacijskog odbora prenosi 615.623 dionica koje predstavljaju 100 posto temeljnog kapitala Sberbank d.d. Hrvatskoj poštanskoj banci d.d.

-To znači, između ostalog, da će Sberbank d.d. od srijede biti u potpunosti likvidna kreditna institucija i da će moći izvršavati sve svoje obveze. Svi depoziti građana i tvrtki, bez obzira na njihov iznos, apsolutno su sigurni i bit će dostupni nakon isteka moratorija. Hrvatska poštanska banka s udjelom od 5,56 posto u aktivi bankovnog sustava šesta je po veličini banka u zemlji i u većinskom je vlasništvu Republike Hrvatske – navode iz HNB-a.

Dvodnevni je moratorij inače istekao noćas u ponoć pa se danas, 2. ožujka nastavlja redovno poslovanje banke.

-To znači da se nakon isteka moratorija za klijente Sberbank d.d. uklanja limit raspoloživog dnevnog iznosa od 7.280 kuna te da će biti omogućena i bez ograničenja sva plaćanja koja su tijekom moratorija bila obustavljena. Do imenovanja nove uprave Sberbank d.d. koju će postaviti novi vlasnik, koordinaciju poslovanja banke preuzet će sanacijska uprava u sastavu Paško Rakić, predsjednik uprave, Boris Bekavac, član uprave te Ivan Knežević, pomoćnik sanacijske uprave. Rješenje o sanaciji Sberbank d.d. prodajom doneseno je kako bi se osigurala financijska stabilnost u Republici Hrvatskoj, spriječili gospodarski poremećaji i zaštitio javni interes, te klijenti ove banke – zaključuju iz HNB-a.

Pročitajte još

OBAVIJEST IZ ELEKTROJUGA Tko je bez struje u utorak?

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] Anja Grabovac o glazbi, suradnji s Eugenom na pjesmi ‘Tišine’…

Maria Prkut

Korčulanin Ivan Salečić nastupio u kvizu Potjera

Dulist