Grad

Savjetnik za zaštitu životinja s Frankovićem o azilu, čipiranju, sterilizaciji…

DuList je već proteklog tjedna pisao o tome kako je Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja imenovan posebnim savjetnikom ministra poljoprivrede za područje zaštite životinja.

Imenovanje su pozdravile udruge za zaštitu životinja, kao i volonteri koji spašavaju životinje diljem Hrvatske, a nas je zanimalo planira li, kao savjetnik, Oman sastanak s predstavnicima dubrovačke lokalne vlasti po pitanju provedbe Zakona o zaštiti životinja, s obzirom na to da je kao savjetnik kao prioritet sebi ‘zadao’ provedbu Zakona o zaštiti životinja poput kontrole mikročipiranja u svim gradovima i općinama i drugih obveza i alata koje Zakon o zaštiti životinja propisuje i omogućuje. Kako doznaje DuList, Oman je već obavio telefonski sastanak s gradonačelnikom Frankovićem.

– Razgovarali smo o nužnosti provedbe kontrole mikročipiranja svih pasa, odnosno o tome koliko je važno da se u zakonskom roku iskontroliraju sva kućanstva kako bi svi psi bili označeni mikročipom. To je velik zadatak, ali svakako izvediv te će pokazati vrlo brzo i rezultate. Grad Dubrovnik ima plan provedbe ove zakonske odredbe i ovom prilikom pozivam sve da radije odvoje 90 kuna, koliko je cijena mikročipiranja, nego da riskiraju kaznu od 6 tisuća kuna, uz dodatne troškove prijave i sudskog procesa. Osim toga, razgovarali smo o propisivanju trajne sterilizacije kao načina kontrole razmnožavanja, što omogućava Zakon o zaštiti životinja. To je definitivno odličan alat koji bi trebao iskoristiti i grad Dubrovnik kako bi riješio uzrok problema, a to su odbačeni štenci i mačići koji nastaju zbog toga što građani ne kastriraju životinje čije potomke ne žele. Time bi se spriječila patnja mnogih životinja i stalo na kraj neodgovornosti građana. S obzirom na to da se mogu propisati i izuzeci, nema razloga da uskoro Dubrovnik ne dobije kvalitetnu odluku o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca – istaknuo nam je Oman, a na red telefonskog sastanka došla je i jedna od gorućih točaka Dubrovnika – azil.

– S gradonačelnikom sam razgovarao i o pitanju dubrovačkog azila i svi psi koji su u prošlosti nađeni na području Dubrovnika i okolice trebaju dobiti kvalitetnu skrb. Osim toga, Dubrovnik nužno treba i svoje sklonište koje će vršiti funkciju zbrinjavanja i udomljavanja životinja i edukaciju građana, ponajprije djece. Dubrovnik ima priliku da, na ponos svih svojih građana, napravi kvalitetan program zaštite napuštenih životinja, što će ujedno biti turistička atrakcija. Gradonačelnik je svjestan da Zakon i građani imaju velika očekivanja i dogovorio sam se da ćemo ostati u kontaktu te da mu stojim na raspolaganju za daljnju suradnju i dijeljenje pozitivnih iskustava drugih lokalnih zajednica – istaknuo nam je Oman, a mi vas upućujemo na novi Zakon o zaštiti životinja na službenoj stranici Prijatelja životinja.

MNJ

Pročitajte još

Vedrana Kelleher na čelu Strukovne grupe posrednika u prometu nekretnina

Dulist

Na današnji dan umrla je pjesnikinja Cvijeta Zuzorić

Dulist

Grad Dubrovnik dobitnik nagrade ‘Simply the best’ za Dubrovnik Pass

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija