Hrvatska

SAMI KREĆETE U POSAO? Pročitajte koje sve mjere stižu od prvog dana 2022. godine

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje donijelo je odluku o usvajanju Uvjeta i načina korištenja sredstava za provođenje mjera u 2022. godini, što znači da će se od prvog dana 2022. izdašnije podupirati one koji sami kreću u posao.

Umjesto maksimalnih 130 tisuća kuna sada se potpora penje na 150 tisuća, a u sklopu kampanje “Biram Hrvatsku” svima koji se vraćaju u Hrvatsku omogućeno je dobivanje još 50 tisuća kuna za pokretanje vlastitog poslovanja, navodi Slobodna.

Javni rad i Stalni sezonac
Program mjera aktivne politike zapošljavanja u 2022. godini uključuje i potpore za zapošljavanje, kao i one za pripravništvo i pripravništvo u javnim službama i osposobljavanje. Tu su i još i projekti Javni rad i Stalni sezonac, a cilj je u mjere aktivne politike zapošljavanja u 2022. godini uključiti preko 27.000 korisnika. Također, one koji iz urbanih sredina sele u nerazvijene krajeve, Vlada će pomoći iznosima do 175 tisuća kuna.

Najvažnije novosti koje donosi program mjera APZ u 2022. u odnosu na 2021. godinu su redom: veći iznos potpora za samozapošljavanje, veći iznos potpora za zapošljavanje i pripravništvo, širi spektar prihvatljivih ciljanih skupina korisnika s naglaskom na ranjive skupine te produženo trajanje potpore za pripravništvo do 24 mjeseca.

Produženo je i trajanje potpore za zapošljavanje do 24 mjeseca i administrativno rasterećenje korisnika prilikom apliciranja za mjere aktivne politike zapošljavanja.

Biram Hrvatsku

Uvodi se i nova podmjera potpore za samozapošljavanje Mobilnost radne snage – Biram Hrvatsku. Cil je osigurati potrebnu kvalificiranu radnu snagu u većem dijelu Republike Hrvatske, posebice u gospodarski slabije razvijenim i demografski oslabljenim područjima, s naglaskom na ruralna područja Slavonije, zaleđa dalmatinskih županija, Banovine, Korduna, Like, Gorskog kotara i otoka, te poticati povratak aktivnog radnog stanovništva iz inozemstva.

Ciljane skupine su korisnici potpore za samozapošljavanje u 2022. godini, registrirani na području indeksa razvijenosti I, II, III i IV, a koji su izvršili promjenu prebivališta na način da su se preselili iz područja indeksa razvijenosti VII i VIII u područje indeksa razvijenosti I, II, III i IV, a sukladno Odluci o razvrstavanju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave prema stupnju razvijenosti (Narodne novine, br. 132/17) te hrvatski državljani povratnici u dobi do 60 godina iz zemalja EGP-a neovisno o razini obrazovanja koji su radili najmanje 12 mjeseci u posljednja 24 mjeseca u zemljama EGP ili bili uključeni u redovito obrazovanje i koji su se po povratku prijavili u evidenciju nezaposlenih u roku 30 dana od dana reguliranog prebivališta i samozapošljavaju se kroz mjeru potpora za samozapošljavanje unutar šest mjeseci od povratka/reguliranog prebivališta.

Visina subvencije za korisnike iz ciljane skupine 1. uključuje ukupni iznos za troškove preseljenja u iznosu od 25.000 kn, a za korisnike iz ciljane skupine 2. ukupni iznos za troškove preseljenja u iznosu od 50.000 kuna.

Vezano uz mjere financirane iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, radi se o potporama za samozapošljavanje te potporama za zapošljavanje i pripravništvo u kojima se uvećanim iznosom financiraju zahtjevi koji udovoljavaju kriterijima zelenog ili digitalnog radnog mjesta.

Detaljnije objašnjenje kriterija za zelena i digitalna radna mjesta te uvjeti i kriteriji dodjele potpora kao i on-line predaja zahtjeva za sve mjere iz programa Mjera aktivne politike zapošljavanja u 2022. godini biti će dostupni od 1. siječnja 2022. na službenoj mrežnoj stranici.

Pročitajte još

Nastavite primati dječji doplatak u 2023., podnesite zahtjev do 1. ožujka

Dulist

Kaže li se pet centi ili pet centa? Evo objašnjenja

Dulist

Od utorka poskupljuje gorivo?

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija