Zanimljivosti

SAJAM POSLOVA U TURIZMU Perušina: ‘Cilj je direktno povezati učenike s predstavnicima hotelske industrije’

SAJAM POSLOVA U TURIZMU Perušina: 'Cilj je direktno povezati učenike s predstavnicima hotelske industrije'

Ovu srijedu učenici Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik, ali i zainteresirana javnost, mogli su prisustvovati Sajmu poslova u turizmu na kojem su se predstavljali sveučilišta i ugostiteljski objekti sa zanimanjima koja nude. U Studentskom domu učenici su se mogli informirati i o stipendijama koje dodjeljuju hotelske kuće.

Na inicijativu Turističke škole Dubrovnik, a u sklopu projekta ‘Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Dubrovnik’ organiziran je neposredni susret učenika s potencijalnim poslodavcima i predstavnicima obrazovnih institucija. Ugostiteljski objekti imali su priliku predstaviti svoju ponudu poslova i stipendija, a svi zainteresirani su nakon predstavljanja mogli posjetiti štandove pojedinih objekata kako bi se dodatno informirali o poslovima koji ih zanimaju.

-Nisam sigurna vidim li se u budućnosti u turizmu, ali imam još vremena razmisliti, a vidjet ćemo i što će se još događati na Sajmu – otkrila je Žana Vukas iz 2. a razreda smjera Hoteljersko-turistički tehničar.

-Prije nisam razmišljala raditi u turizmu, ali sve više i više me to privlači. Mislim da je Sajam koristan kako bismo mogli saznati što više informacija o poslovima u turizmu i odlučiti želimo li to raditi ili ne – zaključila je Pia Majer također iz 2. a razreda u TUŠ-u.

SAJAM POSLOVA U TURIZMU Perušina: 'Cilj je direktno povezati učenike s predstavnicima hotelske industrije' Žana Vukas i Pia Majer, 2. a TUŠ

Novopečenim srednjoškolcima sviđa se usmjerenje koje su odabrali, a za organizatore Sajma imali su konstruktivne kritike.

-Zadovoljan sam školom, idem u ‘Kuhare’ i jedva čekam da počne praksa jer stvarno volim kuhat, a na Sajmu bi moglo bit malo zabavnije i praktičnije – priznao je Mateo Benussi iz 1. f razreda.

Njegov razredni kolega Đivo Điković rekao je da je Sajam koristan. Složili su se da je pozitivno što su oslobođeni nastave.

-Ovo je dobro, ali predstavljanje bi moglo kraće trajati. Najviše bih volio radit u Excelsioru – odlučno je rekao Điković.
SAJAM POSLOVA U TURIZMU Perušina: 'Cilj je direktno povezati učenike s predstavnicima hotelske industrije' Mateo Benussi i Đivo Điković, 1. f TUŠ

Osim ponude poslova u turizmu, na Sajmu su bili i predstavnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koji su otkrili svoj novi program, a to su Vaučeri za obrazovanje. Cilj programa je mikrokvalificiranje osoba u njihovoj struci ili željenom zanimanju kako bi stekli vještine koje im nedostaju.

-Od ove godine nudimo i obrazovanje pomoću vaučera za sve zaposlene i nezaposlene osobe. Vaučeri su u vrijednosti do 10 tisuća kuna, a po potrebi financiramo i skuplja obrazovanja. Na službenoj stranici programa dostupan je katalog vještina gdje se može podnijeti i zahtjev za obrazovanje. U Dubrovniku zasad imamo samo jednu obrazovnu instituciju koja provodi program obrazovanja, a svi ostali provode se online. Fokusirani smo na stjecanje zelenih i digitalnih znanja i vještina, a kriterij za upis je završena trogodišnja ili četverogodišnja srednja škola. Rok trajanja vaučera je godinu dana, zaposlene osobe trebaju završiti obrazovanje unutar 10 mjeseci, a nezaposlene za šest mjeseci. Tijekom obrazovanja nezaposlena osoba ima novčanu naknadu koja dnevno iznosi 94 kune, a za zaposlene to nije predviđeno – objasnila je Kristina Haklička, rukovoditeljica Odsjeka za profesionalno usmjeravanje i obrazovanje.

SAJAM POSLOVA U TURIZMU Perušina: 'Cilj je direktno povezati učenike s predstavnicima hotelske industrije' Kristina Haklička, rukovoditeljica Odsjeka za profesionalno usmjeravanje i obrazovanje

Ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole Antun Perušina zadovoljan je posjećenošću Sajma i naglasio je njegovu važnost.

-Naziv ovog Sajma ne opisuje dovoljno sve aktivnosti koje se ovdje događaju. Ovo je najmanje sajam poslova, ovo je ustvari sajam mogućnosti zaposlenja i ostvarivanja karijere u sektoru turizma i ugostiteljstva. Sajam je jedna velika promocija svih zanimanja u tom sektoru, a cilj mu je da učenici direktno mogu tražiti informacije i razgovarati s predstavnicima sveučilišta i hotelske industrije jer im to može biti krucijalno za daljnje školovanje, potraživanje stipendije i zaposlenje – poručio je ravnatelj Perušina.

SAJAM POSLOVA U TURIZMU Perušina: 'Cilj je direktno povezati učenike s predstavnicima hotelske industrije' Antun Perušina, ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik

 

Pročitajte još

GLASAJTE ZA OŠ GRUDA Pomozimo školarcima da obnove knjižnicu

Dulist

TURISTIČKI EXPERIENCI SVE POPULARNIJI Niša koju uz malo kreativnosti, a bez puno ulaganja, možete dobro iskoristiti

Ivana Mijić Vulinović

ODNOSI S JAVNOŠĆU U ONLINE OKRUŽENJU Nastupno predavanje Romane John

Dulist