Zanimljivosti

SAJAM POSLOVA U TURIZMU Perušina: ‘Cilj je direktno povezati učenike s predstavnicima hotelske industrije’

Ovu srijedu učenici Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik, ali i zainteresirana javnost, mogli su prisustvovati Sajmu poslova u turizmu na kojem su se predstavljali sveučilišta i ugostiteljski objekti sa zanimanjima koja nude. U Studentskom domu učenici su se mogli informirati i o stipendijama koje dodjeljuju hotelske kuće.

Na inicijativu Turističke škole Dubrovnik, a u sklopu projekta ‘Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Dubrovnik’ organiziran je neposredni susret učenika s potencijalnim poslodavcima i predstavnicima obrazovnih institucija. Ugostiteljski objekti imali su priliku predstaviti svoju ponudu poslova i stipendija, a svi zainteresirani su nakon predstavljanja mogli posjetiti štandove pojedinih objekata kako bi se dodatno informirali o poslovima koji ih zanimaju.

-Nisam sigurna vidim li se u budućnosti u turizmu, ali imam još vremena razmisliti, a vidjet ćemo i što će se još događati na Sajmu – otkrila je Žana Vukas iz 2. a razreda smjera Hoteljersko-turistički tehničar.

-Prije nisam razmišljala raditi u turizmu, ali sve više i više me to privlači. Mislim da je Sajam koristan kako bismo mogli saznati što više informacija o poslovima u turizmu i odlučiti želimo li to raditi ili ne – zaključila je Pia Majer također iz 2. a razreda u TUŠ-u.

Žana Vukas i Pia Majer, 2. a TUŠ

Novopečenim srednjoškolcima sviđa se usmjerenje koje su odabrali, a za organizatore Sajma imali su konstruktivne kritike.

-Zadovoljan sam školom, idem u ‘Kuhare’ i jedva čekam da počne praksa jer stvarno volim kuhat, a na Sajmu bi moglo bit malo zabavnije i praktičnije – priznao je Mateo Benussi iz 1. f razreda.

Njegov razredni kolega Đivo Điković rekao je da je Sajam koristan. Složili su se da je pozitivno što su oslobođeni nastave.

-Ovo je dobro, ali predstavljanje bi moglo kraće trajati. Najviše bih volio radit u Excelsioru – odlučno je rekao Điković.
Mateo Benussi i Đivo Điković, 1. f TUŠ

Osim ponude poslova u turizmu, na Sajmu su bili i predstavnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koji su otkrili svoj novi program, a to su Vaučeri za obrazovanje. Cilj programa je mikrokvalificiranje osoba u njihovoj struci ili željenom zanimanju kako bi stekli vještine koje im nedostaju.

-Od ove godine nudimo i obrazovanje pomoću vaučera za sve zaposlene i nezaposlene osobe. Vaučeri su u vrijednosti do 10 tisuća kuna, a po potrebi financiramo i skuplja obrazovanja. Na službenoj stranici programa dostupan je katalog vještina gdje se može podnijeti i zahtjev za obrazovanje. U Dubrovniku zasad imamo samo jednu obrazovnu instituciju koja provodi program obrazovanja, a svi ostali provode se online. Fokusirani smo na stjecanje zelenih i digitalnih znanja i vještina, a kriterij za upis je završena trogodišnja ili četverogodišnja srednja škola. Rok trajanja vaučera je godinu dana, zaposlene osobe trebaju završiti obrazovanje unutar 10 mjeseci, a nezaposlene za šest mjeseci. Tijekom obrazovanja nezaposlena osoba ima novčanu naknadu koja dnevno iznosi 94 kune, a za zaposlene to nije predviđeno – objasnila je Kristina Haklička, rukovoditeljica Odsjeka za profesionalno usmjeravanje i obrazovanje.

Kristina Haklička, rukovoditeljica Odsjeka za profesionalno usmjeravanje i obrazovanje

Ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole Antun Perušina zadovoljan je posjećenošću Sajma i naglasio je njegovu važnost.

-Naziv ovog Sajma ne opisuje dovoljno sve aktivnosti koje se ovdje događaju. Ovo je najmanje sajam poslova, ovo je ustvari sajam mogućnosti zaposlenja i ostvarivanja karijere u sektoru turizma i ugostiteljstva. Sajam je jedna velika promocija svih zanimanja u tom sektoru, a cilj mu je da učenici direktno mogu tražiti informacije i razgovarati s predstavnicima sveučilišta i hotelske industrije jer im to može biti krucijalno za daljnje školovanje, potraživanje stipendije i zaposlenje – poručio je ravnatelj Perušina.

Antun Perušina, ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik

 

Pročitajte još

[FOTO/VIDEO] Vatreno se navija za Hrvatsku u Studentskom domu!

Dulist

ZMAJADA, AVIONI… Završena trodnevna manifestacija ‘Aeronaut 8’

Dulist

Jeste li pluviofil?

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija