Zanimljivosti

RADIONICE, EKSPERIMENTI, KVIZOVI Na Europskoj noći istraživača upoznajte zabavnu stranu znanosti

RADIONICE, EKSPERIMENTI, KVIZOVI Na Europskoj noći istraživača upoznajte zabavnu stranu znanosti

Promocija znanosti i istraživanja na zabavan, jednostavan i inovativan način zadatak je Europske noći istraživača koja će se održati u petak od 17 do 22 sata. U prostorima Sveučilišta u Dubrovniku (zgrada na adresi Ćira Carića 4) bit će organizirane edukativne i kreativne radionice, eksperimenti, predavanja, izložbe, igre i kvizovi.

Sveučilište u Dubrovniku sudjeluje u Noći istraživača 2022. u čiji su program uključeni nastavnici i znanstvenici s Odjela za primijenjenu ekologiju, Odjela za umjetnost i restauraciju, Pomorskog odjela te Laboratorija za inteligentne autonomne sustave (LARIAT). Oni će tijekom cijele godine provoditi brojne aktivnosti u osnovnim i srednjim školama u Dubrovačko-neretvanskoj županiji kako bi što uspješnije promovirali znanost i istraživanja na jednostavan, zabavan i inovativan način. Cilj je ujedno potaknuli angažiranje mladih u sprječavanju i rješavanju problema s kojima se susreću obalni gradovi Hrvatske.

Riječ je o inicijativi koja se već godinama uspješno provodi u cijeloj Europi, a u Hrvatsku se ove godine vraća prvi put nakon 2019. Tematski je posvećena važnosti mora i ulozi znanosti u njegovom očuvanju i održivom korištenju. Uz pet gradova u Hrvatskoj događanje će se održati i u brojnim drugim europskim gradovima. Tom prilikom će šira javnost, a osobito mladi ljudi, imati priliku pobliže se upoznati s različitim znanstveno-istraživačkim aktivnostima kroz zanimljive interaktivne sadržaje.
Ovogodišnji program na konferenciji za medije najavili su izv. prof. dr. sc. Marijana Pećarević, prorektorica za međunarodnu suradnju i znanost, izv. prof. dr. sc. Lucia Emanuele, pročelnica Odjela za umjetnost i restauraciju te mag. ing. el. Vicko Prkačin, doktorand i istraživač u LARIAT-u.

Organizacija Europske noći istraživača glavna je aktivnost projekta Blue-connect, punog naziva ‘Reconnect science with the blue society’ , koji je jedan od 48 projekata odobrenih za financiranje u okviru programa Horizon Europe. Projekt okuplja partnere iz obalnih gradova Hrvatske i bavi se istraživanjem prirodnih, biomedicinskih, ekoloških, društvenih i ekonomskih aspekata mora.
Glavni cilj je povezivanje znanosti s društvom kroz približavanje istraživanja i istraživača javnosti i jačanje znanstvenog i istraživačkog obrazovanja. Projekt se provodi uz koordinaciju Sveučilišta u Splitu te partnere Sveučilište u Rijeci, Step-RI, Sveučilište u Puli Juraj Dobrila, Sveučilište u Zadru, Sveučilište u Dubrovniku, Medils, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša te Institut za oceanografiju i ribarstvo.

Pročitajte još

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist

Sretan rođendan dobrom duhu Grada, našem slavuju Gogi Bonačić!

Ivana Mijić Vulinović

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist