Zanimljivosti

RADIONICE, EKSPERIMENTI, KVIZOVI Na Europskoj noći istraživača upoznajte zabavnu stranu znanosti

Promocija znanosti i istraživanja na zabavan, jednostavan i inovativan način zadatak je Europske noći istraživača koja će se održati u petak od 17 do 22 sata. U prostorima Sveučilišta u Dubrovniku (zgrada na adresi Ćira Carića 4) bit će organizirane edukativne i kreativne radionice, eksperimenti, predavanja, izložbe, igre i kvizovi.

Sveučilište u Dubrovniku sudjeluje u Noći istraživača 2022. u čiji su program uključeni nastavnici i znanstvenici s Odjela za primijenjenu ekologiju, Odjela za umjetnost i restauraciju, Pomorskog odjela te Laboratorija za inteligentne autonomne sustave (LARIAT). Oni će tijekom cijele godine provoditi brojne aktivnosti u osnovnim i srednjim školama u Dubrovačko-neretvanskoj županiji kako bi što uspješnije promovirali znanost i istraživanja na jednostavan, zabavan i inovativan način. Cilj je ujedno potaknuli angažiranje mladih u sprječavanju i rješavanju problema s kojima se susreću obalni gradovi Hrvatske.

Riječ je o inicijativi koja se već godinama uspješno provodi u cijeloj Europi, a u Hrvatsku se ove godine vraća prvi put nakon 2019. Tematski je posvećena važnosti mora i ulozi znanosti u njegovom očuvanju i održivom korištenju. Uz pet gradova u Hrvatskoj događanje će se održati i u brojnim drugim europskim gradovima. Tom prilikom će šira javnost, a osobito mladi ljudi, imati priliku pobliže se upoznati s različitim znanstveno-istraživačkim aktivnostima kroz zanimljive interaktivne sadržaje.
Ovogodišnji program na konferenciji za medije najavili su izv. prof. dr. sc. Marijana Pećarević, prorektorica za međunarodnu suradnju i znanost, izv. prof. dr. sc. Lucia Emanuele, pročelnica Odjela za umjetnost i restauraciju te mag. ing. el. Vicko Prkačin, doktorand i istraživač u LARIAT-u.

Organizacija Europske noći istraživača glavna je aktivnost projekta Blue-connect, punog naziva ‘Reconnect science with the blue society’ , koji je jedan od 48 projekata odobrenih za financiranje u okviru programa Horizon Europe. Projekt okuplja partnere iz obalnih gradova Hrvatske i bavi se istraživanjem prirodnih, biomedicinskih, ekoloških, društvenih i ekonomskih aspekata mora.
Glavni cilj je povezivanje znanosti s društvom kroz približavanje istraživanja i istraživača javnosti i jačanje znanstvenog i istraživačkog obrazovanja. Projekt se provodi uz koordinaciju Sveučilišta u Splitu te partnere Sveučilište u Rijeci, Step-RI, Sveučilište u Puli Juraj Dobrila, Sveučilište u Zadru, Sveučilište u Dubrovniku, Medils, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša te Institut za oceanografiju i ribarstvo.

Pročitajte još

[FOTO/VIDEO] Vatreno se navija za Hrvatsku u Studentskom domu!

Dulist

ZMAJADA, AVIONI… Završena trodnevna manifestacija ‘Aeronaut 8’

Dulist

Jeste li pluviofil?

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija