Peškafondo

Sad je red na županiji!

Sad je red na županiji!

Malo je događaja u posljednjih dvadeset godina u našem Gradu koji bi nas trebali činiti ponosnima, kao onaj od četvrtka, 4. lipnja 2020. Pot­puno tiho, bez pompe i najave, na dnevni red sjednice Gradskog vijeća uvrštena je točka ‘prijedlog odluke o raskidanju ugovora o koncesiji za tvr­đavu Imperial zaključenog između Grada Dubrovnika i Razvoj golfa 25. ožujka 2009. godine.’ Vijećnici s liste Srđ je Grad, neumorno su, punih pet godina, tražili uvrštenje te točke na dnevni red, da bi konačno, neočeki­vano, točka bila uvrštena i pokrenut postupak raskidanja koncesije.

I dok su Srđevci ustrajno, iz sjed­nice u sjednicu, predlagali istu točku dnevnog reda, iz klupa su ih pratila lica pojedinaca s podrugljivim osmi­jehom. Ali politika je takva, u četvr­tak je uslijedio preobrat, posložilo se ‘mjesto i vrijeme’ i gradski vijeć­nici su jednoglasno donijeli odluku. I ne, ne želim biti sitničava pa neću detaljizirati, no treba spustiti kapu do poda naporima Srđevaca koji se nisu pokolebali. Od 27. srpnja 2015. isti su tekst prijedloga točke dnevnog reda 50 puta pročitali za govornicom. I bili odbijeni, i opet odbijeni, i tako sve do te lipanjske 30. sjednice Grad­skog vijeća.

Nekima odluka nije sjela pa se danima u medijskom eteru trude objasniti kako takva odluka s Grad­skog vijeća nije mjerodavna. Ma to mogu objesiti mačku o’ rep. Proce­dura je pokrenuta. Na Općinskom će se sudu zatražiti brisanje koncesije i knjiženje Grada na tvrđavu. I bit će otpora, žalbi jer golferi neće prihvatiti situaciju da su dovedeni do kraja hoh­štaplerskog projekta u kojeg punih 11 godina, otkako je tadašnja grado­načelnica Dubravka Šuica potpisala ugovor o koncesiji, nisu uložili niti lipe. Tvrđava Imperial, stoji i trune.

I sad je na redu Županija. Bilo bi razumno za očekivati da županijska skupština uskoro, ako ne već na ovoj sjednici u srijedu 10. lipnja uvrsti točku dnevnog reda na kojoj će ispra­viti ‘grijehe iz prošlosti’. Na njoj bi vijećnici trebali izglasati odluku pri­hvaćanja i provedbe odluke Visokog Upravnog suda o nezakonitom pro­širenju obuhvata Golf resorta čime bi vratili projekt u zakonsku mjeru. Znate onog, što je 2006. bez ovlasti, proširio sa 100 na 310 hektara tadaš­nji vladin povjerenik HDZ-ovac Želi­mir Bosnić.
Straha da bi se moglo nešto u arbi­tražnom postupku koji se vodi u Was­hingtonu zakomplicirati zbog ‘ishitre­nih’ odluka, nema. Rečeno je to i na Gradskom vijeću jer dokazni postu­pak na Međunarodnom sudu ICSID, je završio. Uostalom to bi bilo najma­nje što može napraviti predsjednica Županijske skupštine Vilma Kosović, župan Nikola Dobroslavić, ali i svi vijećnici. Ako nikad dosad, zadnjih nekoliko godina megalomanski pro­jekt apartmana s golf igralištem na Srđu se pokazao kao potpuno pro­mašenim. Jer teži se Gradu po mjeri građana. S apartmanima i golfom nad glavom to Dubrovnik definitivno nije. Ponavlja se kao mantra krilatica ‘Res­pect the City’. Na županijskoj skup­štini, najbolje će se dokazati njena provedba, ali i poštovanje prema Gradu od kojeg svi mi, a i oni, živimo!

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Otvoreno o životu prije i nakon kobnog 21. listopada 2001. Tko je Zlatko Milić danas?

Barbara Đurasović

OKRUGLI 600. BROJ! Podižemo cijenu novine za 7 centi, a plaću novinara na 1050 eura!

Barbara Đurasović

‘MIRNE DUŠE’ U POLITIKU Pravi, pošteni i rehabilitirani

Barbara Đurasović