Politika

Saborski zastupnik Jakša Baloević za zaštitu vozača u javnom prijevozu

Najnoviji napad na vozača gradskog autobusa u Splitu, već peti ove godine, prilika je da se još jednom podsjeti na neosjetljivost Vlade Republike Hrvatske da na učinkovitiji način pridonese sigurnosti vozača u javnom putničkom prometu.

U raspravi u Hrvatskom saboru povodom prijedloga izmjena i dopuna Kaznenog zakona, zastupnik Novog vala – Stranke razvoja Jakša Baloević predlagao je amandman po kojem bi profesionalni vozači u javnom prijevozu putnika bili tretirani kao službene osobe i na taj način postrožene i ubrzane sankcije prema napadačima na vozače. Prijedlog zastupnika Baloevića nije bio u nakani jačanja represije nego prvenstveno preventivnog karaktera, ali je Vlada Republike Hrvatske odbila taj amandman.

Na važnost tog amandmana podsjetio je u lipnju, kada je zbog još jednog napada na vozače zatražio stanku u Hrvatskom saboru kako bi i kolegama zastupnicima i javnosti ukazao na taj problem koji je doveo i do privremene obustave u odvijanju gradskog prometa u Splitu.

Ni taj način upozorenja u Hrvatskom saboru, naprotiv potpredsjednik Sabora Nenad Stazić posprdno se osvrnuo na tu temu, ali ni prosvjed vozača, nisu doprinijeli nikakvoj promjeni.
Nažalost, dogodio se i novi napad i to s namjerom, jer je napadač, nakon što je upozoren da nema kartu, izišao iz autobusa te se kasnije vratio s prijateljem pa su napali vozača bocom i palicom i lakše ga ozlijedili.

Ostaje za nadati se da će barem policija uhititi napadače i da kazna neće biti tek društveno koristan rad, nego dovoljna poruka budućim putnicima, kada pomisle dignuti ruku na vozača koji danju i noću odgovaraju za stotine života putnika.

Novi val – Stranka razvoja

Pročitajte još

Burna rasprava oko projekta ispred Vile Salvator: Uređenje ulice ili priprema za peterokatnicu

Andrea Falkoni Račić

Đuro Capor o Areni Lapad: Baraka je očito u dosluhu sa Supernovom

Andrea Falkoni Račić

Gradski vijećnici usvojili Proračun za 2023., prvi u eurima!

Andrea Falkoni Račić

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija