Politika

SABOR BEZ PREDSJEDNIKA Podolnjak odbio kandidaturu nakon što ga HDZ nije podržao

SABOR BEZ PREDSJEDNIKA Podolnjak odbio kandidaturu nakon što ga HDZ nije podržao

Sjednica Hrvatskog Sabora prekinuta je nešto poslije 10.30 sati, nakon što je jedini predloženi za predsjednika Sabora, MOST- ov Robert Podolnjak, odbio kandidaturu.

Podolnjak je prijedlog prvotno uvjetno prihvatio, no kasnije je odbio nakon što ga je HDZ odbio podržati. Predložilo ga je 55 izabranih zastupnika, uglavnom iz redova SDP- ove koalicije. Nije poznato kada će Sabor ponovno zasjedati, ovisit će o odluci predsjednice Grabar – Kitarović nakon što ponovno obavi konzultacije sa strankama.

Novi saziv Hrvatskog sabora sastao se u četvrtak na konstituirajućoj sjednici, bez potrebne većine. Očekivalo se da će situacija biti neizvjesnija nego ikada jer prvi put u povijesti modernog saborovanja, niti jedna politička opcija nema parlamentranu većinu.

Sabor broji 151 zastupnika, no niti jedna od dvije najjače koalicije nije prikupila potporu od 76 zastupnika, potrebnu za sastavljanje parlamentarne većine.

Podsjetimo, najviše mandata na izborima, njih 59, osvojila je Domoljubna koalicija, no SDP – ova koalicija Hrvatska raste, prikupila je u međuvremenu 66 potpisa, s kojima je nedavno Zoran Milanović došao na konzultacije s predsjednicom.

Prema neslužbenim informacijama, treća snaga u Saboru – Most nezavisnih lista, u srijedu je HDZ – u i SDP- u predložio svog kandidata za predsjednika Sabora – Roberta Podolnjaka, dok je HDZ- ov kandidat za to mjesto, Željko Reiner.

Kakav će se scenarij odvijati ne dobije li Sabor predsjednika, ne precizira jasno ni Ustav, no profesor s osječkog Pravnog Fakulteta Mato Palić, sinoć je na RTL- u pojasnio kako smatra da bi predsjednica u tom slučaju, ponovno trebala donijeti odluku u kojoj će definirati dan, mjesec i vrijeme održavanja konstituirajuće sjednice.

Prema riječima tog ustavnog stručnjaka, moguća su tri pokušaja konstituiranja Sabora.

– Ako nakon drugih konzultacija bude poznat madatar nove Vlade onda će se Sabor, vrlo vjerojatno, konstituirati u drugom pokušaju, no ako do suglasja ne dođe, predsjednica će raspisati prijevremene izbore i imenovati privremenu nestranačku Vladu – rekao je Palić gostujući u RTL Direktu.

Pročitajte još

UHIĆEN BIVŠI POMOĆNIK NINE OBULJEN Davor Trupković prihvatio mito od 39 tisuća eura i Apple Watch

Dulist

Andro Vlahušić: Kako smo izgubili Grad?

Dulist

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist