Aktualno

S KONOBARIMA O NAPOJNICAMA Samo nam se otima umjesto da nas se potiče

S KONOBARIMA O NAPOJNICAMA Samo nam se otima umjesto da nas se potiče

Od početka ove godine, napojnice u gotovini se oporezuju u iznosu od 20 posto nakon što iznos napojnica na godišnjoj razini pređe cifru od 3.360 eura. To bi bio iznos od 280 eura mjesečno što je oko 10 eura dnevno. Djelatnici u ugostiteljstvu i sami poslodavci su nezadovoljni. Smatraju kako im se otima njihova nagrada, ali i kako je postotak iznosa poreza mogao biti manji.

Usporavanje efikasnosti u poslu
Konobari s kojima smo razgovarali, a koji su mahom željeli ostati anonimni, osim što su jako nezadovoljni odlukom o oporezivanju napojnica, smatraju kako će oporezivanje gotovine usporiti efikasnost u radu jer svaku tu napojnicu moraju naknadno unijeti na račun. Naime, kako su nam objasnili, oni ne znaju koliku će napojnicu gost ostaviti jer gost sam bira hoće li ju ostaviti i koliko. Nakon što saznaju koliku je napojnicu gost ostavio, moraju izmijeniti račun.
— To je dodatni posao. Budimo realni u vrvi smjene u sezoni kad se trči i skače po taraci, ovo samo usporava naš rad. Bilo bi dobro da barem postoji pravilo da ti gost reče koliku će napojnicu ostaviti, ali to mi se čini nepristojno – izjavio je jedan djelatnik u ugostiteljstvu.

Neki žive od napojnica
Mnoge zemlje Europe oporezuju napojnice, svaka po svom modelu. Jedna konobarica s kojom smo razgovarali na ovu temu komentirala je kako je po njoj glavni problem oporezivanja napojnica taj što Dubrovnik i ostatak Jadrana žive od turizma i ugostiteljstva.
—90 posto oglasa za posao u Dubrovniku, a i u ostatku Jadrana, se svode na turizam i ugostiteljstvo. Kuhari, konobari, sobarice… Takvih oglasa ima najviše. Stoga je glavni problem taj što nije isto kad se u Njemačkoj oporezuje konobar i kod nas jer su to kod nas najčešći poslovi. Ovdje ljudi nemaju puno izbora što raditi i umjesto da nas Vlada potiče na neki način da se razvijamo u ugostiteljstvu, oduzima nam ono što je naše. Shvatila bih da je porez manji, ali ne razumijem zašto baš 20 posto – rekla je te dodala kako ona kao mlada osoba ovisi o napojnicama jer joj one pomažu da preživi godinu studija u drugom gradu.

Moguće nesuglasice
Razgovarali smo i s jednim ugostiteljem poslodavcem koji smatra da država isključivo otima tuđi novac.
—Ako su već htjeli oporezivati, mogli su to učiniti na minimalan način. Čini mi se da svaki dan traže novu žrtvu kojoj će uzeti novac jer ih ne znaju sami zaraditi. Nimalo se ne slažem s tim potezom. U restoranima gdje je zaposleno dosta radnika moglo bi doći do nesuglasica. Do njih je dolazilo i kad se ne bi napojnice ravnomjerno dijelile. Sad kad znaju da će im veliki postotak napojnica oduzet država i još trebaju podijeliti svoje napojnice s kolegama, neće biti zadovoljni. Rade i zarade i na kraju im ostaje minimalno– zaključio je.

Pročitajte još

PERICA MARTINOVIĆ Volim Zagreb, ali pravo doma je ‘ođe’, u Gradu!

Ivana Mijić Vulinović

LJETNIKOVCI NA PRODAJU Od ruševine ispod Bourbona do tvornice paste na Ombli

Andrea Falkoni Račić

[FOTO] Stradun krcat, a gužve se tek očekuju

Dulist