Županija

„RURAL QUALITY“ Kako promovirati tradicijske proizvode?

rural quality zupanija

U okviru županijskog projekta koji se provodi u suradnji s Regionalnom razvojnom agencijom Dunea danas je održan radni sastanak poduzetnika koji proizvode dubrovačke tradicijske suvenire.

Zainteresirani proizvođači mantale, dubrovačke suhe smokve, arancina i bruštulanih mijendula su se upoznali s uvjetima Javnog poziva za prijavu proizvoda za dodjelu oznake “Rural Dubrovnik-neretva quality” koji je raspisan na službenim stranicama Dubrovačko-neretvanske županije.

Na sastanku su osim predstavnika Županije i DUNEA-e bili prisutni i Made Jakobušić iz OPG-a Jakobušić i Jany Hansel iz udruge DEŠA, predstavnici pilot proizvođača s kojima županija ima ugovor o suradnji na provedbi projekta, a koji se odnosi na definiranje proizvoda i edukaciju novih proizvođača.

– Cilj ovog projekta je promovirati dubrovačke tradicijske proizvode te podići i standardizirati njihovu kvalitetu. Ovo se posebno odnosi na naše gastro suvenire koji se s pojačanjem turističke sezone sve češće pojavljuju na tržištu. Definirali smo smo proizvode i tehnologiju njihove proizvodnje, osmislili prepoznatljivu oznaku koja je u postupku zaštite i sada želimo dobiti što više proizvođača koji će pod jedinstvenom županijskom oznakom takve proizvode staviti na tržište. Mi ćemo im u tome pomoći – rekao je županijski pročelnik Ivo Klaić.

Prema odredbama Javnog poziva prijaviti se mogu svi proizvođači tradicijskih gastro-suvenira, bilo da su OPG-ovi, obrti ili zadruge koji smokve, arancine, bruštulane mijendule i mantalu proizvode od vlastitih proizvoda i po tradicijskoj recepturi, ali i oni koji su sirovinu nabavljaju od domaćih proizvođača.

Javni poziv je otvoren trajno, ali iz Upravnog odjela pozivaju sve zainteresirane da se požure s prijavom kako bi Stručno povjerenstvo koje ocjenjuje kvalitetu pristiglih uzoraka moglo čim prije odabrati kvalitetne proizvode i pustiti u prodaju.

Pročitajte još

Mljećani: ‘Nedostaje nam vrtić, veterinarska ambulanta, javni bilježnik, kino i još mnogo toga!’

Dulist

The Guardian uvrstio Cavtat na listu najljepših obalnih gradova i mjesta

Dulist

[FOTO] TRATAMENAT ZA DAN ŽUPANIJE Pogledajte koga je župan ugostio na svečanom objedu

Dulist