Županija

Ministarstvo sufinancira izgradnju pomorskog terminala i infrastrukture na jugu

Ministarstvo sufinancira izgradnju pomorskog terminala i infrastrukture na jugu

Ministar Siniša Hajdaš Dončić u petak je u Dubrovniku potpisao ugovore s ravnateljima lučkih uprava u Dubrovačko-neretvanskoj županiji o izgradnji infrastrukture u luci Ston, te pomorsko putničkog terminala u Veloj luci.
Ugovor o sufinanciranju projekata ”Izgradnja lučke infrastrukture u luci Ston” u vrijednosti milijun kuna ministar je potpisao s Antunom Banovcem,ravnateljem Lučke uprave Dubrovačko-neretvanske županije, a Ugovor o sufinanciranju projekta ”Izgradnja pomorsko putničkog terminala Vela Luka” u vrijednosti tri milijuna kuna s Borisom Žuvelom, ravnateljem Županijske lučke uprave Vela Luka.
Projektom„Izgradnja lučke infrastrukture u luci Ston“ bit će sagrađena nova obala duljine 162 metara s novim privezima za 42 plovila, produbljeno morsko dno do obalne linije čime će se omogućiti sigurnije manevriranje plovila i pristajanje, a ukupna vrijednost radova iznosi više od 12 milijuna kuna. Ministarstvo sufinancira milijun kuna, Lučka uprava Dubrovačko-neretvanske županije dva milijuna kuna, a jedinice lokalne samouprave 4.25 milijuna kuna.
Ministar Siniša Hajdaš Dončić ovom prilikom je istaknuo kako je posljednjih godina izdvojeno 30-ak milijuna kuna za projekte županijskih lučkih uprava, te kako se većinom radi o višefaznim projektima.
”Mi pokušavamo ne rascjepkavati novac nego da se projekti koji se započnu i završe. Ove godine zbog dobrih projekata koje je kandidirala Lučka uprava Dubrovačko-neretvanske županije odlučeno je da se sufinanciraju projekti na dvije lokacije”, rekao je Hajdaš Dončić.
Ravnatelj Lučke uprave Dubrovačko-neretvanske županije Antun Banovac naglasio je kako 2013. godine završena riva na Mljetu, prošle godine riva u Slanom, te kako se sada ide prema Stonu.
”Ne možemo radove završiti kroz ovu godinu pa smo to podijelili u dvije faze, i nadam se da će i druga ići uz pomoć lokalne zajednice i ministarstva. Dužina obale u ovom projektu je 160 metara i to u najvećem dijelu operativna obala”, rekao je Banovac te dodao kako će se tražiti načina za omogućiti komunalne, ali i nautičke vezove.
S druge strane u Veloj Luci bit će izgrađeno trajektno pristanište, zidana obala u dužini od 482 metra te uređena zaobalna površina od 18.000 četvornih metara. Bit će sagrađena dva veza dužine 70, odnosno 150 metara, a ukupna procijenjena vrijednost radova je više od 63 milijuna kuna od čega ministarstvo u 2015. sufinancira tri milijuna kuna, a kroz sredstva HBOR-a u projekt će biti uloženo 5,6 milijuna kuna.
Ravnatelj županijske lučke uprave Vela luka Boris Žuvela ovom prilikom je rekao kako je i ovaj projekt podijeljen u dvije faze.
”Prošle godine nam je ministarstvo odobrilo četiri milijuna kuna, a HBOR šest milijuna kuna. Ovim projektom će se osigurati i kopnena površina za zadržavanje vozila u tranzitu, kao i 100 metara obale za iskrcaj ribe”, rekao je Žuvela.
Inače, u državnom proračunu RH za 2015.i projekcijama za 2016. i 2017. godinu za izgradnju, sanaciju i rekonstrukciju objekata podgradnje u lukama otvorenim za javni promet od županijskog i lokalnog značaja te modernizaciju, obnovu i izgradnju ribarske infrastrukture planirano je 23 milijuna kuna.

Pročitajte još

FOTO/VIDEO Policijski demo tim interventne policije demonstrirao svoje zvanje

Dulist

NOVI REKORD LUKE PLOČE U protekloj godini ostvarili dobit od 16,613 milijuna eura

Dulist

U BRUXELLESU Župan predsjedao sastankom radne skupine za zapadni Balkan

Dulist