Aktualno

Romi ‘tuđa briga’

Romi 'tuđa briga'

‘Brigo moja, pređi na drugoga’ – možda bi se na ovaj način najbolje mogla opisati situacija koja se tijekom proteklih tjedan dana događa u Komolcu.

Naime, stanovnici ovog dijela grada opazili su da se u Komolcu nedaleko od ceste smjestila jedna petoročlana obitelj, roditelj, stariju ženu te dvoje malodobne djece. Zabrinuti za njihovo zdravlje, posebno stoga što su proteklih dana bile izuzetno visoke temperature kontaktirali su Centru za socijalnu skrb vidjeli.

Anonimni poziv došao je i do redakcije DuLista, budući da su stanovnike Komolca u Centru za socijalnu skrb uputili na Policiju. Nas je zanimalo što konkretno Centar u ovakvim slučajevima radi, te mogu li intervenirati bez prijave policiji. Je li Centar dužan izaći na teren u ovakvim slučajevima, a sve kako bi utvrdio da djeca nisu ugrožena?

– Centar za socijalnu skrb Dubrovnik već je temeljem anonimne dojave odmah stupio u kontakt s PU dubrovačko – neretvanskom, te ako djelatnici PU dođu do saznanja o postojanju ozbiljne sumnje na kaznena djela na štetu malodobne djece, ovaj Centar će postupiti žurno sukladno zakonskim ovlastima – odgovorili su nam, a mi smo pitanje proslijedili – u PU.

Djelatnici PU u nekoliko navrata tijekom proteklih dana odlazili su u ophodnju no nisu zatekli obitelj. Naime, ako ova obitelj ima regulirani status u Republici Hrvatskoj, zakonski im zapravo mogu – jako malo, jer Romi tako ‘nomadski’ žive, naviknuti trpjeti zime i vrućine. Ukoliko nemaju regulirani status u roku od 60 dana slijedi ‘deportacija’ ili ljepše rečeno trebaju napustit područje na kojem su se ilegalno smjestili. Ono po čemu jedino Policija može reagirati je zakonom zabranjeno prošenje, no čini se ništa po onomu što su nam iz Centra naveli u odgovoru na upit.

Inače, vrijedi dodati i to kako je obitelj došla s kombijem dubrovačkih registracijskih oznaka, a po cijeli dan stoje na suncu. Da, čak i malodobno dijete. No čini se kako su po ovom pitanju institucijama ipak – zavezane ruke.

Pročitajte još

Od ovog ponedjeljka otvoreno Libertasovo prodajno mjesto u Župi

Dulist

[FOTO] LEONARDA TIKVICA ‘PEP konferencija je prilika mladima za čuti iskustva stručnjaka iz prve ruke’

Nora Di Leo

Uskoro kreće energetska obnova ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist