Urednički izborŽupanija

RODITELJI OGORČENI NAJAVAMA O POSKUPLJENJU Lasić: Moramo povećati cijene vrtića, sustav nije održiv!

RODITELJI OGORČENI NAJAVAMA O POSKUPLJENJU Lasić: Moramo povećati cijene vrtića, sustav nije održiv!

Društvenim se mrežama proširila vijest kako se povećava cijena dječjih vrtića u Konavlima. Zapravo, riječ je o povećanju udjela roditelja u ekonomskoj cijeni vrtića, koja se danas, ovisno o mjesečnom dohotku kućanstva, kreće od 550 do 650 kuna.
Konavoski roditelji ogorčeni su na ovakve najave, neki spominju kako će ako dođe do poskupljenja, morati djecu ispisati iz vrtića, a neki čak smatraju kako se treba reagirati peticijom ili prosvjedom.
‘Lako im je biti svetac kada ima novaca, neka se sada pokažu i nađu rješenje’, iznijela je svoj stav jedna majka, dok druga navodi kako se nitko ne bi bunio na povećanje da se ti novci ulože u infrastrukturu vrtića ili pak za vraćanje na staro plaća odgojiteljica.
Među roditeljima počele su se širiti svakojake informacije, od toga da je odluka već donesena, ali se o njoj nije obavijestilo roditelje iako je nova pedagoška godina počela 1. rujna, do toga da se ista tek treba usvojiti. Navodno su za poskupljenje neki roditelji doznali na roditeljskim sastancima za novoupisanu djecu. Također se počelo nagađati i o visini novih cijena pa se spominju iznosi od 850 sve do tisuću kuna mjesečno. Odlučili smo stoga sve sve provjeriti s načelnikom Općine Konavle, koja je i osnivač Dječjih vrtića Konavala.
Načelnik Božo Lasić za DuList navodi kako je sigurno da će se raditi korekcija cijena za vrtiće, no kolika će ona biti, još nije definirano.
-Radit ćemo korekciju cijena za vrtiće sigurno, jer je ovakav sustav u Konavlima neodrživ. Općina godišnje za vrtiće izdvaja 12 milijuna kuna. Ekonomska cijena vrtića kreće se oko 2700 kuna, a roditelji prosječno plaćaju 500 kuna. Sustav je trenutno zbog nedostatka financijskih sredstava neodrživ – rekao je Lasić.
Na naše pitanje kad će povećanje cijena doći na dnevni red, rekao je kako je sredinom rujna sjednica Općinskog vijeća kada bi sve trebalo biti poznato.
-Još nismo donijeli konačnu odluku, ali će se morati neke korekcije napraviti. Nažalost, troškovi su značajno porasli – govori načelnik te dodaje kako u svakom vrtiću na jedno dijete dolaze četiri zaposlenika po pedagoškim standardima, a troškove povećava i činjenica što ova općina ima sedam vrtića koji su disperzirani.
-Trebate znati da smo odgojiteljicama smanjili plaću 30 posto. Te žene čuvaju našu djecu, a zadnje dvije godine imaju manju plaću. Štedimo maksimalno koliko možemo u svim segmentima te je na uštrb plaća još uvijek cijena vrtića ista – navodi dalje načelnik, koji govori kako Konavle nemaju npr. zidine da od njih imaju dodatne i dopunske prihode, a troškovi su ogromni.
-Nažalost, i prije korone smo ulazili u krizu, jer nam je država s poreznim reformama godišnje uzela oko 17 milijuna kuna. Sad je sve došlo na naplatu. Neću voditi populističku politiku. Pokušavam održati općinu jer je ona veliki benefit za sve stanovnike Konavala. Općina mora preživjeti. Morat ćemo raditi na tome, a upravo radimo dubinsku analizu poslovanja cijele općine i svih komunalnih tvrtki – zaključio je načelnik.

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Darko Tipurić: Hrvatska ne sluša ekonomiste i nema strategiju! Što nakon 2027. kad ostanemo bez bespovratnih sredstava iz EU?

Barbara Đurasović

[FOTO] KORAK DO FINALA Jugaši pobijedili u polufinalu Prvenstva Hrvatske!

Dulist