AktualnoUrednički izbor

ODMORITE SE, ZASLUŽILI STE Proveli smo dan po Elafitima s braniteljima i generalom Rahimom Ademijem

ODMORITE SE, ZASLUŽILI STE Proveli smo dan po Elafitima s braniteljima i generalom Rahimom Ademijem

O braniteljima se čestopiše ili govori u nekom negativnom kontek­stu ili samo oko velikih obljetnica, na polaganjima vijenaca, a ti ljudi zadužili su nas za sva vremena. Rijetko imamo priliku pročitati neku pozitivnu priču, a takvih priča ima. Jednoj takvoj smo prisustvovali i odlučili Vam je preni­jeti. Unatoč lošoj financijskoj situaciji, Udruga branitelja ostvarila je davnu želju da se u Gradu ugosti general Rahim Ademi.

Maro Masle i Gradski ogranak UDDR Dubrovnik, često sudjeluje u druže­njima s braniteljima diljem Hrvatske.

— Rodila se ideja pa smo pozvali generala Rahima Ademija i njegovu suprugu Anitu na jedno opušteno druženje. Odveli smo ih na izlet bro­dom po Elafitima, organizirali ručak u Hotelu Glavović. Pohodili smo i groblje na Boninovu, položili cvijeće na grob generala Nojka Marinovića i Đanija Majstorovića koji je poginuo u Šibe­niku te na centralnom križu. Moramo zahvaliti Ljubu Puliću koji nas je ugo­stio na Lopudu, Ivu Glumcu, Dinku Cvjetoviću, Jozu Miloševiću i svima koji su nam pomogli da se ovo ostvari. Posebne pohvale zaslužuju naši kolege branitelji Andro Buntić i Niko Grljević koji su spravili odličan objed za sve nas. Zahvaljujemo i našem dragovoljcu Davoru Bergamu koji nam je pomogao iz dalekog Katara – rekao je Masle.

General Ademi, kao i svi veliki ljudi, skroman je i jednostavan. Svako malo, netko ga zaustavi, pozdravi, slika se s njime. Svakom ljubazno i s osmjehom udovoljava. Spremno nam se odazvao za izjavu:

— Koristim prigodu zahvaliti Udruzi dragovoljaca, ekipi koju vodi moj prijatelj Mario Masle i oduševljen sam prijemom i organizacijom izleta. Puno mi znači ovo opuštanje, a posebno mi je drago biti u društvu sa svojim subor­cima koji su dali veliki doprinos obrani i oslobađanju Dubrovnika. Drago mi je da su tu i moji suborci general Marinko Krešić, tajnik Hrvatskog generalskog zbora i Eduard Čengija. Posebno sam ponosan na svoje topnike iz šibenske raketno- topničke brigade koji su na Južnom bojištu davali potporu dubro­vačkim braniteljima, od kojih su dvo­jica ovdje i poginula. Nedavno sam objavio knjigu ’Samo istina’ u kojoj sam pokušao rasvijetliti sve okolno­sti mog sudjelovanja od 1991. godine, prvo u MUP-u, pa ustrojavanje 113. Bri­gade i Rujanski rat, jednu od najvećih hrvatskih pobjeda kada smo kao 113 brigada, u suradnji s MUP-om i naro­dom zaustavili 9. korpus ratnog zlo­činca generala Ratka Mladića, koji je razbio naše slabo naoružane snage ­ i došao do šibenskog mosta. Tada sam ja organizirao osvajanje vojarne JNA u Rogoznici, gdje smo se domogli teškog naoružanja, odbacili neprijatelje 20 km i obranili Šibenik. Od tog poraza Mladić se nikad nije oporavio. On je bio u stvari jedna velika kuka­vica. Svoju snagu pokazivao je samo nad civilima. Lako je bilo paliti nenao­ružana sela i ubijati starčad i zaroblje­nike od Škabrnje do, kasnije, Srebre­nice u Bosni. Prošao sam kalvariju s Haagom i hrvatskim pravosuđem od 2001. do 2012. To je bio težak proces za mene i moju obitelj, ali hvala Bogu, dobio sam i tu bitku i obranio svoju vojničku čast. Sad, napokon, mogu uživati u slobodi, ljepotama naše domovine i druženju sa svojim prijate­ljima i suborcima. Pozdravljam cijelo pučanstvo Dubrovnika sve branitelje, drago mi je biti s njima – naglasio je general Ademi. ­

Nakon svega, što reći, nego uživajte generale i branitelji. Zaslužili ste.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 1. rujna 2021.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist