Aktualno

ODMORITE SE, ZASLUŽILI STE Proveli smo dan po Elafitima s braniteljima i generalom Rahimom Ademijem

O braniteljima se čestopiše ili govori u nekom negativnom kontek­stu ili samo oko velikih obljetnica, na polaganjima vijenaca, a ti ljudi zadužili su nas za sva vremena. Rijetko imamo priliku pročitati neku pozitivnu priču, a takvih priča ima. Jednoj takvoj smo prisustvovali i odlučili Vam je preni­jeti. Unatoč lošoj financijskoj situaciji, Udruga branitelja ostvarila je davnu želju da se u Gradu ugosti general Rahim Ademi.

Maro Masle i Gradski ogranak UDDR Dubrovnik, često sudjeluje u druže­njima s braniteljima diljem Hrvatske.

— Rodila se ideja pa smo pozvali generala Rahima Ademija i njegovu suprugu Anitu na jedno opušteno druženje. Odveli smo ih na izlet bro­dom po Elafitima, organizirali ručak u Hotelu Glavović. Pohodili smo i groblje na Boninovu, položili cvijeće na grob generala Nojka Marinovića i Đanija Majstorovića koji je poginuo u Šibe­niku te na centralnom križu. Moramo zahvaliti Ljubu Puliću koji nas je ugo­stio na Lopudu, Ivu Glumcu, Dinku Cvjetoviću, Jozu Miloševiću i svima koji su nam pomogli da se ovo ostvari. Posebne pohvale zaslužuju naši kolege branitelji Andro Buntić i Niko Grljević koji su spravili odličan objed za sve nas. Zahvaljujemo i našem dragovoljcu Davoru Bergamu koji nam je pomogao iz dalekog Katara – rekao je Masle.

General Ademi, kao i svi veliki ljudi, skroman je i jednostavan. Svako malo, netko ga zaustavi, pozdravi, slika se s njime. Svakom ljubazno i s osmjehom udovoljava. Spremno nam se odazvao za izjavu:

— Koristim prigodu zahvaliti Udruzi dragovoljaca, ekipi koju vodi moj prijatelj Mario Masle i oduševljen sam prijemom i organizacijom izleta. Puno mi znači ovo opuštanje, a posebno mi je drago biti u društvu sa svojim subor­cima koji su dali veliki doprinos obrani i oslobađanju Dubrovnika. Drago mi je da su tu i moji suborci general Marinko Krešić, tajnik Hrvatskog generalskog zbora i Eduard Čengija. Posebno sam ponosan na svoje topnike iz šibenske raketno- topničke brigade koji su na Južnom bojištu davali potporu dubro­vačkim braniteljima, od kojih su dvo­jica ovdje i poginula. Nedavno sam objavio knjigu ’Samo istina’ u kojoj sam pokušao rasvijetliti sve okolno­sti mog sudjelovanja od 1991. godine, prvo u MUP-u, pa ustrojavanje 113. Bri­gade i Rujanski rat, jednu od najvećih hrvatskih pobjeda kada smo kao 113 brigada, u suradnji s MUP-om i naro­dom zaustavili 9. korpus ratnog zlo­činca generala Ratka Mladića, koji je razbio naše slabo naoružane snage ­ i došao do šibenskog mosta. Tada sam ja organizirao osvajanje vojarne JNA u Rogoznici, gdje smo se domogli teškog naoružanja, odbacili neprijatelje 20 km i obranili Šibenik. Od tog poraza Mladić se nikad nije oporavio. On je bio u stvari jedna velika kuka­vica. Svoju snagu pokazivao je samo nad civilima. Lako je bilo paliti nenao­ružana sela i ubijati starčad i zaroblje­nike od Škabrnje do, kasnije, Srebre­nice u Bosni. Prošao sam kalvariju s Haagom i hrvatskim pravosuđem od 2001. do 2012. To je bio težak proces za mene i moju obitelj, ali hvala Bogu, dobio sam i tu bitku i obranio svoju vojničku čast. Sad, napokon, mogu uživati u slobodi, ljepotama naše domovine i druženju sa svojim prijate­ljima i suborcima. Pozdravljam cijelo pučanstvo Dubrovnika sve branitelje, drago mi je biti s njima – naglasio je general Ademi. ­

Nakon svega, što reći, nego uživajte generale i branitelji. Zaslužili ste.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 1. rujna 2021.

Pročitajte još

Roberta Metsola nova predsjednica Europskog parlamenta

Dulist

Lovrić Jović: Ovdje se ne radi o nepoznavanju činjenica nego o političkim pobudama

Dulist

ODOBRILA AGENCIJA ZA ZAŠTITU TRŽIŠNOG NATJECANJA Studenac preuzima Pemove butige

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija