Zanimljivosti

ROBOCUP OPEN 2015. Ove godine i dubrovački timovi!

RoboCup Dubrovnik

‘RoboCup Open Dubrovnik 2015’ – međunarodno natjecanje učenika osnovnih i srednjih škola u nekoliko robotičkih disciplina održat će se 22. veljače od 9 do 17 sati u Sportskoj dvorani u Gospinom polju.

Dubrovnik ovo natjecanje organizira drugi put, no ove godine je natjecanje poprimilo međunarodne razmjere, te sudjeluje 60 ekipa, odnosno 150 natjecatelja osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta iz Hrvatske i Slovenije. Riječ je o natjecanju učenika osnovnih i srednjih škola u nekoliko robotičkih disciplina. Nositelj natjecanja je Hrvatski robotički savez (HRS).

Natjecanje se odvija u sedam kategorije, jedna od kategorija je i ”Robo Alkar” koja je otvorena za sve posjetitelje. Prva Robotička alka održala se 2009. godine, a riječ je o specifičnom obliku hrvatskog robotičkog natjecanja u kojemu se spaja tradicionalni folklor i suvremena tehnologija.

Informatički klub Futura dao je izniman doprinos u formiranju i obuci prvih dubrovačkih timova, koji su u manje od godinu dana nabavili potrebnu opremu, educirali mentore i formirali Centar robotike, kojeg danas pohađa pedesetak učenika.

Cilj “RoboCup-a” je promocija robotike u Gradu, koji je otvoren mladim inovatorima, novim tehnologijama, ali i poticanje učenika, mentora i roditelja na važnost ranog usmjerenja djece i mladih ka odabiru i bavljenju tehničkim znanostima, kao zalog za budućnost zdravog i inovativnog društva, konkurentnog gospodarstva.

Inače, Hrvatska ima i svoju Robo reprezenatciju koja je do sada uspješno konkurirala na svim velikim natjecanjima. Na natjecanju u Nizozemskoj ”RoboCup” osvojili su prvo mjesto, dok su na natjecanju Robocup u kategoriji robotskog spašavanja žrtve (Robo Rescue) održanom u Istanbulu i Mexico Cytiju osvojili drugo i treće mjesto.

Posebni gosti na ovogodišnjem međunarodnom RoboCup-u u Dubrovniku biti će predstavljeni na prigodnoj konferenciji uoči natjecanja – oni su poseban team – također, najbolji u Hrvatskoj!

Natjecanje organiziraju Informatički klub Futura i Zajednica tehničke kulture grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije u suradnji sa Županijom i Gradom Dubrovnikom.

Tekst: Udruga Futura Dubrovnik

Pročitajte još

POSJET DEŠI Učenicima predstavljena bogata tradicionalna kulinarska baština

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1817. Rođen preporoditelj, liječnik Ivan August Kaznačić

Dulist

OŠ LAPAD TREBA VAŠU POMOĆ Obogatimo boravak učenika u knjižnici

Dulist