Hrvatska

Roaming promet smanjen, manji prihodi operatora

Roaming promet smanjen, manji prihodi operatora

U prvih devet mjeseci 2020. ukupni prihod na tržištu elektroničkih komunikacija smanjen je 4,9 posto u odnosu na kraj rujna prošle godine, javljaju iz HAKOM-a. Na smanjenje ukupnih prihoda najviše je utjecalo smanjenje prihoda od telefonskih usluga u nepokretnoj i pokretnoj mreži, koje zajedno iznosi 13,5 posto, dok je rast prihoda na tržištu širokopojasnog pristupa internetu od 2,2 posto i rast na tržištu naplatne televizije od 3,7 posto bio nedovoljan za kompenzirati manje prihode od pruženih telefonskih usluga.

U trećem tromjesečju 2020. na tržište elektroničkih komunikacija nastavila je snažno utjecati pandemija koronavirusa. S obzirom na situaciju, podatkovni promet, kao i broj minuta razgovora u pokretnoj telefonskoj mreži, očekivano je rastao u odnosu na isto razdoblje u 2019. U trećem tromjesečju podatkovni promet dosegnuo je ukupno 567 petabajta (PB). U odnosu na prvih devet mjeseci 2019. to je porast od 36 posto.

U odnosu na kraj rujna prošle godine porastao je i ukupan broj odlaznih minuta u pokretnoj mreži za 12 posto, ali su prihodi od telefonske usluge u pokretnoj mreži ipak smanjeni za 12 posto, ponajviše zbog manjeg roaming prometa. U trećem tromjesečju vidi se utjecaj pandemije na međunarodna putovanja i turizam u Hrvatskoj jer su roaming minute hrvatskih korisnika pale 11 posto, kao i trajanje poziva stranaca u roamingu hrvatskih mobilnih mreža, i to 29 posto usporedno s prva tri tromjesečja u 2019.

Ukupna ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu u nepokretnim mrežama u blagom su padu od 0,2 posto, iako je zabilježen rast ulaganja u svjetlovodnu pristupnu infrastrukturu od 12,9 posto i rast ulaganja u izgradnju elektroničke komunikacijske infrastrukture od 70,8 posto. Stoga se i u narednom razdoblju može očekivati nastavak trenda ulaganja u širokopojasnu pristupnu infrastrukturu, važnog kako bi se zadržao rast broja širokopojasnih priključaka vrlo velikih brzina. U pokretnoj mreži ulaganja u mrežnu opremu rasla su 0,3 posto u odnosu na prvih devet mjeseci u 2019.

Promatrajući širokopojasne priključke u nepokretnoj mreži, broj priključaka putem svjetlovodne pristupne tehnologije i dalje bilježi najveći rast. Oko 10 posto korisnika ostvaruje širokopojasni pristup internetu putem FTTH/FTTB priključaka. Što se tiče brzina, oko 40 posto korisnika u nepokretnoj mreži ima ugovoren pristup internetu brzinama većim od 30 Mbit/s, odnosno preko 12 posto brzinama većim od 100 Mbit/s. Ukupan broj korisnika paketa usluga raste u svim kategorijama paketa: 2D, 3D i ponajviše 4D paketa. Usluge naplatne televizije koristi nešto više od 56 posto kućanstava.

Pročitajte još

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist

ČEŠLJAJU SE LAŽNA BOLOVANJA Pacijentima ništa, liječnicima kazne čak i otkazi!

Ivana Mijić Vulinović