Grad

RIBARI TRAŽE DIJALOG OKO UPU-A SUĐURAĐ ‘Budućnost naših obitelji ugrožena je planiranom betonizacijom uvale’

DCIM102MEDIADJI_0473.JPG

Prijedlog Urbanističkog plana uređenja Suđurđa zabrinuo je i profesionalne ribare s otoka Šipana, koji su se još sredinom veljače obratili Hrvatskoj Obrtničkoj Komori Dubrovačko-neretvanske županije, odnosno gradonačelniku Matu Frankoviću.

Kako navode u pismu upućenom Komori, Gradu, ali i ministarstvima, novi UPU-Suđurađ iz studenog 2020. predviđa neprimjerenu betonizaciju uvale, uništavanje zadnjih ostalih prirodnih plaža i dviju ribarskih ‘posta’ objavljenih na karti Ministarstva poljoprivrede, Uprave ribarstva, te izgradnju marine u svrhu sezonskog nautičkog turizma, a nezaštićenu od intenzivnih vjetrova.
-Prema našim saznanjima, ovaj projekt za izgradnju marine ne uzima u obzir ograničenja kapaciteta malog povijesnog mjesta Suđurađ. Također, projekt ne sadrži analizu kapaciteta i karakteristika prometa u maloj uvali, kao i ekoloških posljedica čime ugrožava dobrobit i budućnost lokalne zajednice na Suđurđu i na otoku Šipanu. Ulov šipanskih ribara je oduvijek bio prepoznat kao bitan dio lokalne gastronomije izuzetno visoke kvalitete na lokalnom tržištu. Još uvijek najveći dio riblje ponude na ribarnici u gradu Dubrovnik je zastupljen ulovom šipanskih ribara – navode šipanski ribari. Dodaju kako ni oni, a ni ostali mještani nisu bili uključeni u proces planiranja uređenja uvale Suđurađ.
– Projekt nije bio predstavljen i obrazložen. Grafički prikaz je bio dostupan u gradu Dubrovniku, a ne u mjestu Suđurađ, dok je javna rasprava održana u gradu Dubrovniku u uvjetima pandemije. Iz svega navedenog izgledno je da se promjene planiraju pod pritiskom privatnih investicijskih interesa bez uzimanja u obzir potreba stanovništva ili mogućih utjecaja na okoliš i na povijesno-kulturnu baštinu.
Zato se mi potpisnici ovog pisma, kao i naše obitelji, opravdano osjećamo ugroženi. Naša prava na rad, opstanak i na održivi razvoj su ugrožena planiranim premještanjem ribarskih plovila izvan mjesta Suđurađ i izvan zaštićene uvale, kao i ukidanjem dviju ribolovnih “posta”. Očuvanje obiteljskih tradicija koje stoljećima prenosimo iz generacije u generaciju, te budućnost naših obitelji su izravno ugroženi predviđenim promjenama betonizacije uvale. Također, ugrožen je i održivi razvoj mnogih grana lokalnog gospodarstva kao što su ribolov, turizam, ugostiteljstvo i sl.. – navode dalje u pismu.
Iznijeli su i zahtjev da se u skladu sa zakonskim propisima trenutačni prijedlog za UPU-Suđurađ revidira, tako da planirane promjene zajamče opstanak njihov ribarske zajednice uz osiguranje korištenja adekvatnih zaštićenih vezova za ribarska plovila, kao i stvaranje uvjeta za rad i za odlaganje ribarskih mreža u uvali Suđurađ.
Krajem veljače dobili su i odgovor gradonačelnika koji je u istome naveo kako Grad Dubrovnik neće usvojiti UPU Suđurađ dok se ne postigne što veći mogući konsenzus samih mještana. Najavio je i kako će se vrlo vjerojatno u skoro vrijeme organizirati zbor građana koje će pozvati da se izjasne glasovanjem o samom UPU Suđurađ.
No, ribari smatraju kako prijedlog UPU-a Suđurađ zahtjeva detaljnu analizu, raspravu i dijalog s ribarima i mještanima, što glasovanje zbora građana, boje se, ne može obuhvatiti.
-Otvoreni smo za suradnju i želimo pomoći nadležnim službama Grada Dubrovnika u izradu konačnog plana koji će zajamčiti poboljšavanje uvjeta za rad ribarima sa Šipana, ali i očuvanje okoliša i povijesno-kulturne baštine otoka Šipana, te stvaranje kvalitetne ponude u smjeru održivog razvoja i turizma – zaključuju.
Podršku su im dali predsjednik HOK DNŽ Ante Jakić i predsjednik Ceha za ribarstvo i marikulturu Mato Oberan.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ ‘U novom azilu za životinje dobrodošle su sestre Sambrailo i svi koji žele volontirati’

Dulist

‘POTPUNO BESPLATNI’ Libertasu stigli novi niskopodni autobusi, uskoro će ih nabaviti još 23

Dulist

PREDANA DOKUMENTACIJA ZA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Pogledajte kako će izgledati azil za životinje

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija