Grad

‘GRAĐANI NEĆE PLATITI NI JEDNE LIPE’ Potpisan ugovor za rekonstrukciju i proširenje Lapadske obale

'GRAĐANI NEĆE PLATITI NI JEDNE LIPE' Potpisan ugovor za rekonstrukciju i proširenje Lapadske obale

Svjedočimo jednom od najvažnijih činova ove gradske uprave – rekao je u utorak gradonačelnik Mato Franković prilikom potpisivanja ugovora za izvođenje radova rekonstrukcije i proširenja Lapadske obale s predstavnicima izvođača radova i stručnog nadzora. Ugovor su potpisali gradonačelnik Mato Franković, Antonio Deranja iz tvrtke Texo Molior koja je izvođač radova te Marko Balija iz Tvrtke Trames koja će nadzirati radove. Franković ističe kako je projekt dio priče novog urbanog centra Grada koji obuhvaća Gruž i Lapadsku obalu. Ovim projektom izmijenit će se regulacija prometa iz jednosmjerne ulice u dvosmjernu, izgradit će se nova obalna konstrukcija i šetnica sa zelenilom i biciklističkom trakom, povećat će se razina sigurnosti prometa i kvaliteta javnog gradskog prijevoza te rasteretiti postojeći dominantni pravci. Projekt je vrijedan 70 milijuna kuna koje je Grad Dubrovnik osigurao bespovratno kroz europske fondove i nacionalna sredstva.

– Smatram ovaj projekt velikim uspjehom. Ovo je najveći prometni infrastrukturni projekt u užem centru grada, još od izgradnje bulevara. Sve građevinske dozvole za ovaj projekt ishodovala je ova gradska uprava. Zahvaljujem Upravnom odjelu za poslove gradonačelnika koji je riješio imovinsko-pravne probleme, a koji su bili preduvjet da bi se ishodovala građevinska dozvola. Pametno gospodareći resursima, znajući da je Grad Dubrovnik bio uistinu grad s velikim proračunom, istovremeno smo znali da će doći teža vremena te smo se okrenuli EU fondovima. Nikad nismo podlegli ideji o Gradu Dubrovniku kao bogatom gradu kojima ne trebaju europski novci – istaknuo je Franković i dodao da građani Grada Dubrovnika za rekonstrukciju, proširenje, odnosno za izgradnju Lapadske obale neće platiti ni jedne jedine lipe’.

-Sve će biti financirano iz europskih i nacionalnih sredstava. U ovom se projektu financiraju i plaće šest službenika ove gradske uprave. Nadam se da će biti što manje iznenađenja, i da će se u konačnici u roku izvršiti sve ono što je ugovoreno, s visokom kvalitetom – naglasio je Franković. Riječ je, kaže, o iznimnom i zahtjevnom projektu jer će se u isto vrijeme morati odvijati suživot stanovnika Lapadske obale, izgradnja i normalno funkcioniranje objekata.

-Nadamo se da ćemo u ugovornom roku izvršiti sve obveze, prvenstveno na zadovoljstvo stanovnika Lapadske obale, ljudi čije su kuće redovno plavile i koji su ostajali bez vode jer nije postojala adekvatna vodoopskrbna mreža. Sve će to postati prošlost nakon što se završi projekt. Grad će dobiti šetnicu, urednu prometnicu i u potpunosti riješenu komunalnu infrastrukturu. Grad Dubrovnik je, ističe, proveo potpuna izvlaštenja.

-S naše strane, posao je završen. Mi smo 99 posto trase izvlastili, pravomoćno je okončano sve ono što je bilo potrebno. Ostalo je još nekih 40-ak kvadrata. Vjerujemo da će to biti vrlo skoro riješeno, ne od strane Grada Dubrovnika. Sve smo završili, postoji žalba na višem tijelu. Očekujemo pravorijek i vjerujemo da tu neće biti problema – naglasio je Franković i dodao je: ‘Mi ćemo na sve moguće načine gledati da svi stanovnici Lapadske obale ne osjete izgradnju’.

-S radovima se uskoro počinje, a za mjesec dana se može očekivati teška mehanizacija – rekao je Antonio Deranja iz tvrtke Texo Molior koja je izvođač radova.

-Najveći izazov su zahtjevni pomorski radovi, bušenje pilota, montaža armirano-betonskih zavjesa, sve što se tiče mora, a cestovni dio je dosta lakši proces. Jedan dio Lapadske obale će se morati zatvoriti, ali uz dobru koordinaciju ćemo sve riješiti – istaknuo je Deranja. Rok za izvođenje radova za izvođača je 30 mjeseci od uvođenja u posao, a trajanje nadzora je 32 mjeseca.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist