Kultura

[RETROSPEKTIVA GRAFIKA] ‘Grad kao teatar’ Mislava Hollosa u Luži

[RETROSPEKTIVA GRAFIKA] 'Grad kao teatar' Mislava Hollosa u Luži

Multimedijalni umjetnik Mislav Hollos u utorak, 2. kolovoza s početkom u 21 sat u prostoru Luže otvorit će vrata svoje treće samostalne izložbe u Dubrovniku pod nazivom ‘Grad kao teatar’. Ova retrospektivna izložba predstavlja izbor od 40-ak grafika, ponajviše bakropisa i crteža nastalih u razdoblju od njegovog prvog dolaska u Dubrovnik 1998. do 2008. godine. Naime, već na prvi pogled Hollosa je naš grad očarao svojom ljepotom i arhitektonskim skladom kojeg je potom krenuo prenositi na bakar i papir.

– Grad kao teatar! To mi je bila ideja, sinula u trenu kad sam ga ugledao: scenografija mu je arhitektura, a Stradun pozornica. Pratio sam mu bilo, od jutarnjih svitanja, čak još i ranije, kada još svanulo nije ali neka vrijedna čeljad eto gura kakva kolica, e da bi ostali, pa i ja, toga dana mogli jesti i piti. Trenutke koje sam tada tražio povoljno mjesto za kontemplacije i meditacije, i pokoji susret nadahnuti. Grad me pomalo uvlačio sve dublje u svoja njedra, a bakrene su pločice spremno primile na sebe moje impresije grada kao kazališta tu sam našao – zapisao je autor prisjećajući se dojmova svog prvog susreta s Dubrovnikom.

Multimedijalni umjetnik Mislav Hollos, inače rođeni Zagrepčanin, još za studija povijesti umjetnosti i arheologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu stručno se usavršavao u Sloveniji i Bugarskoj na Odsjeku za grafiku Akademije Likovnih umjetnosti u Velikom Trnovu prilikom gostovanja na pleneru 2001., a zatim na Odsjeku za grafiku Akademije za likovno umetnost in oblikovanje kod mentora Junoša Miklavca 2002. Publici se do sada predstavio zajedničkim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, zapaženim i nagrađivanim performansima (‘Sprovod kulture’ i ‘La Primavera’) i koncertima autorske glazbe.

Izložba ‘Grad kao teatar’ Mislava Hollosa ostaje otvorena do 1. rujna 2022. Nakon otvorenja posjetitelji su pozvani na prigodan tratamenat.

Pročitajte još

OKRUGLI STOL ‘Neznanje je najveća prepreka za očuvanje povijesnog identiteta’

Dulist

NOVA KNJIGA MARA JOVIĆA ‘Totus tuss’ – filozofski osvrt na vječne teme

Dulist

BESPLATNI CVJETNI KONCERT Povodom Dana planeta Zemlje manifestacija u Ljetnikovcu Crijević Pucić

Dulist