Kultura

[DNEVNIK JEDNOG GLUMCA] Izložbu Livija Badurine pogledajte do 15. kolovoza

[DNEVNIK JEDNOG GLUMCA] Izložbu Livija Badurine pogledajte do 15. kolovoza

Izložba Dnevnik jednog glumca – Pokusna dvorana/Prostor nastajanja i nestajanja glumca i dramskog prvaka Livija Badurine otvorena je 1. kolovoza u Narodnoj knjižnici Grad, gdje će se moći pogledati do 15. kolovoza.

– Kao što kompleksan, ali nimalo demagoški naslov pažljivo opisuje, umjetnik ovom izložbom dokumentira pokuse, odnosno probe koje su mnogim kazalištarcima najdraži dio kreativnog procesa, ponekad više od samog rezultata jer je taj proces uistinu čarolija, a svaki trenutak ostaje samo u subjektivnom sjećanju aktera. Sva čar projekta Dnevnika jednog glumca jest što bilježi uspomene Badurininim poetski senzibilnim i suptilnim okom jer, kao što u jednom trenutku znakovito prikazuje sat u pokusnoj dvorani HNK Zagreb, vrijeme neumitno prolazi, a kazalište ostaje neuhvatljivo i uvijek je drukčije– kazala je intendantica Dora Ruždjak Podolski prilikom predstavljanja postava izložbe.

Multimedijalna izložba Pokusna dvorana/Prostor nastajanja i nestajanja predstavlja materijal sniman lo–fi tehnologijom (kamerom mobitela i fotoaparatom) tijekom različitih faza stvaranja predstava, bilješke trenutaka nevidljivih očima gledatelja, filtrirane okom pomalo ironičnog sudionika i promatrača kazališnog procesa. Dio je ciklusa/serije Dnevnik jednog glumca kojim umjetnik priziva liminalne prostore socijalizacije, između kazališta i galerija te tematizira mjesta u kojima gledatelji jesu, nestaju ili će tek biti, a osoban i nestabilan prostor kazališne kreacije pritom zrcali samo oko kamere. Prostor je to stvaranja, ali i nestajanja, uvijek na putu prema odsutnosti. Smještanjem izložbe u izlog dubrovačke Narodne knjižnice Grad u Ulici od Puča, rad poziva slučajnog prolaznika da se izdvoji iz gužve, uđe u prostore kazališnih proba i na trenutak doživi intimnost i čaroliju teatarske prolaznosti.

Izložba ostaje otvorena do 15. kolovoza, a razgledati se može svakim danom od 19 do 21 sat.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist