DuList PROMO

RESTORAN AMORET Originalna napuljska pizza unutar gradskih zidina

pizza amoret

Više od trideset godina tradicije ‘nosi’ stari dubrovački restoran Amoret smješten tik do katedrale u povijesnoj jezgri. Uz stolove u samoj uličici koja vodi u Karmen i prozračnom ‘taracom’ donosi velike novosti ljubiteljima pizze. Nekad davno, 1986. godine Amoret je započeo s radom prvenstveno kao pizzerija uz ponudu tradicionalnih dubovačkih specijaliteta. Danas, u svoju ponudu ponovno uvodi pizzu i to, ni više ni manje, nego napoletanu pa tako slovi kao jedan od rijetkih restorana unutar zidina koji njeguje originalnu napuljsku recepturu.

Uz pizze napoletane Dubrovkinje i Dubrovčani u pauzama od posla mogu isprobati i nekoliko dnevnih jela po
vrlo pristupačnim cijenama. Marende su raznovrsne, sezonske, baš onakve kakve jedemo doma pa će se tako u dnevnoj ponudi naći razne paste i rizoti.

Tradicionalna jela s pomakom i pizze napoletane
Jelovnik je konkretan i obiluje autohtonim hrvatskim proizvodima poput sušenog mesa i sireva, a tjestenine
su također domaće izrade. Neizostavan je pravi crni rizot te rizot s kozicama, smokvama i kozjim sirom. Od mesnih jela ističe se kraljica svih tradicionalnih jela, pašticada te mnogima omiljena svinjska rebarca. Od ribljih specijaliteta iz Amoreta se ponose medaljonima od tune s umakom od borovnica koji se lijepo ljubi s ribljim jelima.c dotjerana DSC 5185

Od pizza napoletana u ponudi će biti capricciosa, margherita, vege, morska, a izdvojili bismo pizzu Amoret s mortadelom, pestom od pistacija i grubo mrvljenim pistacijama i pizzu s pršutom, sirom Pecorinom romanom, buratom i rikulom. Za pizze napoletane koriste se samo najkvalitetniji sastojci poput pomadora branda San Marzano i kvalitetnog talijanskog sira mozzarelle.

Drug Raja o napoletani
Koja je razlika između obične pizze i pizze napoletane te kako prepoznati da se radi o pravoj napoletani kazat će čovjek koji bez konkurencije broj jedan u Hrvatskoj što se tiče izrade napoletanskih pizza. Splitski pizzaiolo Ratko Tomić poznatiji kao Drug Raja uputio je tim ovog restorana u male tajne izrade pizze napoletane.
—Nije mi bit dovesti najbolju pizzu u Dubrovnik, niti ponuditi neke sulude vrste i egzotiku, poanta je dovesti klasičnu napoletansku pizzu kako bi fokus u kuhinji bio na kvaliteti, ne na kvantiteti. Upravo je zato na jelovniku u ponudi samo šest konkretnih vrsta pizza, ne trideset – kazao je.
—Napoletanu i romanu jednostavno je razlikovati već na prvi pogled. Ljubitelji romane reći će kako je pizza najbolja kada je tijesto hrskavo i tanko. Ljubitelji pak napuljskog stila, odnosno napoletane, omiljenu pizzu opisat će kao spoj mekane, prozračne korice. U oba stila razlikuje se vrijeme fermentacije, s tim da napoletana ‘traži’ visoku hidrataciju. Što je veća hidratacija, napoletana će biti prozračnija i lakša.

DSC 6939
Kada je u pitanju oblikovanje, napoletana traži više pažnje i spretnosti da bi tijesto bilo tanko u sredini, a rub
debeo, i kad se ispeče, prepun rupica i efektnih niti – rekao nam je ovaj splitski pizzaiolo koji zadnjih 7 do 8 godina intenzivno radi na usavršavanju pizze napoletane.

U svom autentičnom stilu, Amoret podiže ponudu nudeći probrane specijalitete i pizzu napoletanu. Ističe predanost tradiciji i kvaliteti. Pozivaju vas da isprobate profinjene okuse napuljskih pizza i raznovrsna dnevna jela po vrlo pristupačnim cijenama u restoranu Amoret smještenom uz katedralu

Pročitajte još

Muške majice bez rukava za teretanu – top 3 outfita za različite aktivnosti

Dulist

U SRIJEDU VELIKO SLAVLJE Preuređena Građa u Solinu nudi ekstra akcije

Dulist

STUDENAC PODRŽAO PROGRAM GLOBE Najavljuju donaciju udrugama koje brinu o podzemnim vodama

Dulist