DuList PROMO

NOVA DUBROVAČKA BOTA ŠARE Obiteljska tradicija kroz održivo poslovanje

Bota 1000

Hrvatska je dobila prvi restoran čiji je interijer u potpunosti napravljen od prirodnih odbačenih materijala. Dubrovački konceptualni umjetnik Igor Hajdarhodžić novi restoran Bota Šare učinio je mjestom bogate povijesti u kojem svaki detalj priča svoju priču. Na sjevernom ulazu u Grad, ulazu Buža, u ulici Peline 4, ulazimo u svijet koji spaja visoku ekološku svijest s obiteljskom gastro pričom juga Hrvatske.

Bota 1009

– Kroz posao nas je vodila želja da predmetima koji su odbačeni pokušamo dati novu ulogu, tzv. Upcycling. Ja sam već četrdeset godina uključen u takve poslove i neka sam vrsta ‘kralja smeća’ ovdje u Dubrovniku, a i šire. Posao je bio uspješan jer mi je prijatelj Pero Šare dao potpunu slobodu, a s njegovom sam obitelji surađivao godinama u Splitu i Malom Stonu. Motiv da se uhvatim ovog posla je bio što obitelj Šare godinama njeguje i zadržava visoku razinu kvalitete svojih usluga! – otkriva Igor Hajdarhodžić.

– Pod smo izradili od prikupljenih kamenčića iz mora i oblutaka od stakla razbijenih boca. Meštar Di Ceglie iz Župe velikodušno nam je darovao kamen koji mu u proizvodnji ne treba, a mi smo ga iskoristili. Dakle, radi se o maksimalnoj iskoristivosti i reciklaži – kazao nam je Hajdarhodžić.

Igor Hajdarhodzic

Neki od predmeta, u prostoru u koje se u prošlosti nalazila stara pekarnica, vrlo su vrijedni. To su starine i povijesne memorabilije, a ostalo su upotrijebljene stvari za koje je neobično da se nalaze u ovom prostoru. Odbačeni detalji dobili su novu ulogu.

– Donio sam jedan predmet, pronađen na smeću, koji govori o padu Dubrovačke Republike. Izradio ga je na svojoj škrinji mladi mornar i ona na neki način, predstavlja atrakciju u ovom prostoru. Bio je dvadesetak godina po muzejima. Sada je tu da bude na uvid i da se taj komadić dubrovačke povijesti ispriča posjetiteljima i građanima! – govori Igor.

Glavni unutrašnji prostor kao i kaskadno postavljena taraca ima po 30 sjedećih mjesta. Glavna atrakcija u tom prostoru je stol napravljen od dva istrošena skalina koji datiraju još iz doba Republike te dvije različite balustrade. One čine dostojanstveni kameni stol koji odgovara uz sve one elemente hrane koji ovdje postoje. Šankovi su pak napravljeni od brodskih pasarela. Svjetlo u prostoru daju stari ribarski ferali. Te odbačene stvari postaju element jedne posebne atmosfere koju ljudi odmah osjete.

Bota 1003

Zasebni prostor pod nazivom Pescatore, što znači ribar na talijanskom, može primiti i do šest osoba. U njemu je izložena velika jadranska plavorepa tuna ulovljena prije nekoliko dana, a danas privlači veliku pažnju prolaznika. Upravo tu Bota nudi posebno iskustvo s vlastitim chefom koji će ispred vas spravljati sushi. Prostorom dominiraju i jaki kameni elementi, plavi mramor koji ide uz poetiku ribarnice. U oko upada i zbirka buletina te jedan od alata za ribanje koji zapravo predstavlja simbol i srž onoga čime se obitelji Šare bavi.

Svatko tko dolazi u ovaj prostor očekuje namirnice domaće proizvodnje. Nova Bota nudi i novi koncept. Radno vrijeme je od 8 sati do ponoći. Zdravi doručak sada je jutarnji imperativ, a dnevne

marende razveselit će posebno Dubrovčane koji će svakog dana u godini imati pravi obrok spravljen prema tradicionalnoj recepturi.

Josipa Turkovic

– Sve naše namirnice su ili iz vlastitog uzgoja ili iz obližnjih OPG-ova. Kvaliteta istih kao i svih delicija imperativ je Bote koje je Hrvatska prepoznala. Riba je isto tako djelomično iz vlastitog ulova ili pak je pak naši chefovi prikupe u rano jutro na peskariji! – otkriva voditeljica dubrovačke Bote Josipa Turković.

Spoj ekološke osviještenosti s gastro svijetom nova je edukativna priča koju nudi Dubrovnik i jug Hrvatske.

Pročitajte još

Muške majice bez rukava za teretanu – top 3 outfita za različite aktivnosti

Dulist

U SRIJEDU VELIKO SLAVLJE Preuređena Građa u Solinu nudi ekstra akcije

Dulist

STUDENAC PODRŽAO PROGRAM GLOBE Najavljuju donaciju udrugama koje brinu o podzemnim vodama

Dulist