Kultura

RESTAURIRANA DRAGOCJENOST Garofalinijeva ‘Gospa od krunice’ u samostanu Male braće

Samostan Male braće posjeduje sliku, ulje na platnu dimenzija 65×83 cm, koja predočava Blaženu Djevicu Mariju s djetetom Isusom u krilu. Mali Isus zajedno s Majkom u rukama drži krunicu s devet desetica. Glavni motiv slike odredio je njen naziv, pa se ona zove ‘Gospa od krunice’. Sliku je na Odsjeku za likovnu kulturu Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu još 2005. obnovila Ivana Nina Unković.

Na poleđini je restauratorica tada otkrila dio sačuvanog potpisa umjetnika s nekoliko pojedinačnih slova. Od potpisa je tu ostao vidljiv dio riječi sa slogovima ‘alini’, kao i dodatak na kraju potpisa ‘pini’ (pinxit). U diplomskom radu restauratorice stoji da je riječ o nepoznatom autoru. Ipak, na osnovu tu navedenih podataka može se s velikom vjerojatnošću tvrditi da je riječ o originalu s potpisom bolonjskog umjetnika Garofalini Giacinto (Bologna 1666. – Bologna 1723.) Tu sliku, zabilježeno je u Gazetta, Firenza 1769., kupio je Marko Grgić (+1794.), za vrijeme putovanja za Izmir u Turskoj. Tu piše: ‘Checcio la Madonna del Rosario ec. Cap. Marco Garghich Raguseo destinato per Smirne’. Da je riječ o istoj slici koju je tada nabavio Marko Grgić, tadašnji konzul Dubrovačke Republike u Izmiru, govori i činjenica da je njegov ‘dundo’ fra Inocent Grgić (1691. – 1776.) u to vrijeme u poodmaklim godinama živio u samostanu Male braće. Očito je Marko u Firenzi kupljenu sliku donio u Dubrovnik i darovao je fra Inocentu. Slika danas krasi samostansku blagovaonicu.

Tekst/Foto: fra Stipe Nosić

Pročitajte još

Upoznajte svakodnevicu života ‘zlatnog doba’ Dubrovnika!

Dulist

‘RUKAMA SLOŽENO’ Učenici predstavili svoje umjetničke radove

Dulist

U PETAK Pričaonica i radionica za djecu ‘Pismo sv. Nikoli’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija